неделя, 29 ноември 2015 г.




Продукти за 12  броя:


1 яйце размер М
100 мл. студено прясно мляко
25 г. течно краве масло
5 грама ванилова захар
75 г. бяло брашно
четиресетграм Греъм брашно
35 г. фини овесени ядки
75 г. захар
5 г. бакпулвер
1/4 ч. л. сол
1/2 ч. л. канела
120 г. обелени и настъргани ябълки

Продукти за топинга:


50 г. брашно
30 г. кафява захар
1/2 ч. л. канела
15 г. твърдо масло, нарязано на кубчета




В купа се смесват пресятото бяло брашно, грахама, овесените ядки, захарта, бакпулвера, солта, ванилията и канелата. 



В друга купа яйцето се разбива на пяна с помощта на телена бъркалка, прибавят се студеното прясно мляко, течното краве масло и се разбъркват.



Към влажните съставки на порции се прибавят сухите,



като се бърка до получаването на еднородна смес. Накрая се добавят настърганите ябълки



и всичко се обърква добре.


Сместа се разпределя в хартиени кошнички,


предварително поставени в тава за мъфини с 12 гнезда.



За топинга маслото се реже на кубчетаи се разбърква с брашното, кафявата захар и канелата до получаването на трохи. 



Върху всяко кексче се разпределя от топинга.



Мъфините се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност (25-30 минути).








четвъртък, 19 ноември 2015 г.

Чили кон карне

























Продукти:


500 г. кайма от свинска плешка
1 морков ситно настърган - 60 г.
30 мл. олио
2 глави кромид лук - 250 г.
3 скилидки чесън, нарязани на ситно - 30 г.
1 люта чушка без семките, нарязана на ситно - 25 г.
400 г. нарязани на кубчета домати от консерва
50 г. доматено пюре, разредено с 200 мл. топла вода
500 г. червен боб от консерва
1  ч. л. захар
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. мащерка
1 ч. л. смлян кимион
1 дафинов лист
сол и черен пипер на вкус


Олиото се сгорещява в дълбок тиган и в него се запържват нарязаният на ситно лук, чесънът и морковът



за около 5 минути. Прибавят се каймата, 100 мл. топла вода и сместа се бърка докато водата се изпари - 15-20 минути.



Добавят се лютата чушка, доматите на кубчета, доматеното пюре с водата



и подправките.
Всичко се разбърква добре и се готви до сгъстяване на соса, около 20 минути.



 Прибавя се отцеденият червен боб



и се оставя да къкри на слаб огън още 20 минути.



Дафиновият лист се отстранява и ястието е готово за сервиране.




вторник, 17 ноември 2015 г.


Крем от тиква, крем сирене, овесени ядки и семена от чиа
















Продукти за 4 порции:

350 мл. охладено прясно мляко
350 г. крем сирене Филаделфия
60 г. семена от чиа
150 г. пудра захар
20 г. ванилена захар
100 г. фини овесени  ядки
5 г. канела
250 г. обелена и нарязана на малки кубчета тиква
4 с. л. кокосови стърготини


Към охладеното прясно мляко се добавят семената от чиа, разбъркват се и се оставят настрана за 30 минути. 



След това се прибавят 130 г. от пудрата захар, ванилената захар и канелата. Сместа се разбърква добре



и се оставя в хладилника, докато семената от чиа набъбнат (около 2 часа).



Нарязаната тиква



се слага в тенджера с 300 мл. студена вода и се вари 15 минути.



Прецежда се и към нея се прибавят останалите 20 г. пудра захар.



Тиквената маса се намачква добре с лъжица и се охлажда.



Крем сиренето Филаделфия се разбива с телена бъркалка,



прибавят се пюрето от тиква и овесените ядки и всичко се разбърква до хомогенност.



Накрая се сипва набъбналата чиа,



разбърква се и сместа се разпределя в чаши. Кремчетата се поръсват с кокосовите стърготини,


охлаждат се добре и се сервират.


петък, 13 ноември 2015 г.

Супа от червена леща, картофи и хрупкав бекон







Продукти:


300 г. червена леща
150 г. картофи
100 г. бекон на ленти
3 скилидки чесън
1 глава кромид лук или 1 стрък праз
50 - 60 г. моркови, нарязани на кубчета
50 мл. олио
1/2 ч. л. червен пипер
1 ч. л. доматено пюре
1/2 ч. л. чубрица
1/4 ч. л. мащерка
сол на вкус





В дълбок съд се сгорещява мазнината. Прибавя се беконът, нарязан на тънки лентички,


запържва се до златисто и се изважда в чиния. 



В останалата мазнина се задушават на слаб огън нарязаните на кубчета лук (праз), картоф и морков, докато поомекнат ( около 10 минути ).

 

Добавят се нарязаният на филийки чесън, чубрицата и мащерката



и всичко се бърка още около 1 минута.



Прибавя се червеният пипер и зеленчуците се заливат с 1,5 литра гореща вода. Слага се почистената и измита леща. Ястието се вари 30 минути, като се разбърква от време на време, а пяната се обира. Добавя се доматеното пюре, предварително размито в малко топла вода. Накрая се прибавя запърженият до златисто бекон, разбърква се, разпределя се в чинии и се поднася.






петък, 6 ноември 2015 г.




















ПРОДУКТИ:

100 г. СТАФИДИ
100 г. ЧЕРВЕНИ БОРОВИНКИ
100 г. СУРОВИ ОРЕХИ
100 г. СУРОВИ БАДЕМИ
10 г. СЕМЕНА ОТ ЧИА
10 г. СУРОВИ ТИКВЕНИ СЕМКИ
2 ЯЙЦА
10 г. ВАНИЛЕНА ЗАХАР



















ЯЙЦАТА СЕ РАЗБИВАТ С ТЕЛ НА ПЯНА ЗАЕДНО С ВАНИЛИЯТА.





ОРЕХИТЕ И БАДЕМИТЕ СЕ СМИЛАТ В БЛЕНДЕР НА НЕ МНОГО СИТНО



И СЕ ДОБАВЯТ КЪМ ЯЙЦАТА. 
ПРИБАВЯТ СЕ СУШЕНИТЕ ПЛОДОВЕ, СЕМЕНАТА ОТ ЧИА И ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ



И ВСИЧКО СЕ РАЗБЪРКВА ДОБРЕ.



СМЕСТА СЕ ИЗСИПВА В ЗАСТЛАНА С ХАРТИЯ ЗА ПЕЧЕНЕ ПРАВОЪГЪЛНА ТАВА С РАЗМЕРИ 20Х30 СМ., КАТО СЕ РАЗСТИЛА РАВНОМЕРНО.




ПЕЧЕ СЕ В ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАГРЯТА НА 180 ГРАДУСА ФУРНА 12-15 МИНУТИ.




ГОТОВИЯТ СЛАДКИШ ОЩЕ ТОПЪЛ СЕ НАРЯЗВА НА ПАРЧЕТА.






Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...