Продукти за тава с размери 20х30 см.:
3 средни
патладжана ~ 750 г.
5-6 броя
домати ~ 750 г.
80 мл. олио
250 г. бяло
саламурено сирене
3 яйца
150 мл.
прясно мляко
50 г.
брашно
щипка
хлебна сода
1 ч. л. сух
риган
1 ч. л.
универсална подправка
1 ч. л.
чесън на прах или 3 скилидки
сол и черен
пипер на вкус
50 г.
настърган кашкавал за поръсване
Патладжаните се почистват от
дръжките и се нарязват на филийки с дебелина около 2 см. Посоляват се и се
оставят в гевгир, за да се отцедят от горчивия сок.
След това се изплакват добре и се подсушават с домакинска хартия.
След това се изплакват добре и се подсушават с домакинска хартия.
Доматите се режат на
филийки със същата дебелина.
В правоъгълна тава се сипва
половината мазнина. Започват да се редуват керемидообразно кръгчета домати с
филийки патладжани като се подреждат на два реда.
Между редовете се натрошава сиренето.
Отгоре се сипва останалата мазнина. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.
Между редовете се натрошава сиренето.
Отгоре се сипва останалата мазнина. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.
Запечените зеленчуци се заливат с
2/3 от заливката
и се пекат още 20 минути.
След това, ястието се изважда от фурната и се полива с останалата 1/3 от яйчено-млечната смес.
Поръсва се с настъргания кашкавал
и се запича за 7-8 минути,
до получаване на апетитен златист загар.
и се пекат още 20 минути.
След това, ястието се изважда от фурната и се полива с останалата 1/3 от яйчено-млечната смес.
Поръсва се с настъргания кашкавал
и се запича за 7-8 минути,
до получаване на апетитен златист загар.
.
Няма коментари:
Публикуване на коментар