неделя, 12 август 2018 г.






























Продукти за тава с размери 20х30 см.:

3 средни патладжана ~ 750 г.
5-6 броя домати ~ 750 г.
80 мл. олио
250 г. бяло саламурено сирене

3 яйца
150 мл. прясно мляко
50 г. брашно
щипка хлебна сода
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. универсална подправка
1 ч. л. чесън на прах или 3 скилидки
сол и черен пипер на вкус

 50 г. настърган кашкавал за поръсване
























Патладжаните се почистват от дръжките и се нарязват на филийки с дебелина около 2 см. Посоляват се и се оставят в гевгир, за да се отцедят от горчивия сок. 



След това се изплакват добре и се подсушават с домакинска хартия.
Доматите се режат на филийки със същата дебелина.
В правоъгълна тава се сипва половината мазнина. Започват да се редуват керемидообразно кръгчета домати с филийки патладжани като се подреждат на два реда. 



Между редовете се натрошава сиренето. 



Отгоре се сипва останалата мазнина. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.



В купа се разбиват яйцата. Добавят се прясното мляко, брашното, хлбната сода и сухите подправки.



Запечените зеленчуци се заливат с 2/3 от заливката 



и се пекат още 20 минути. 
След това, ястието се изважда от фурната и се полива с останалата 1/3 от яйчено-млечната смес. 



Поръсва се с настъргания кашкавал 



и се запича за 7-8 минути, 



до получаване на апетитен златист загар.





 .

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...