четвъртък, 31 януари 2019 г.




Адаптирано от тук


Хрупкаво пиле, покрито със сладко-кисел и доста пикантен сос, гарнирано със сусам и накълцани пера зелен лук, поднесено върху пухкав варен ориз.  

Продукти за 2 порции:

500 г. пилешко филе или обезкостени пилешки бедра без кожа
25 г. царевично нишесте
50 мл. олио за пържене
1 с. л. накълцан корен от джинджифил
1 с. л. накълцани скилидки чесън
1/2 с. л. едро смляно чили

За соса:

20 мл. оризов оцет
30 мл. тъмен соев сос
1 с. л. сос "Хойсин"
60 мл. вода
30 г. захар
10 г. царевично нишесте

За поръсване:

сусам
накълцан зелен лук

За гарнитура:

варен ориз



Пилешкото месо се нарязва на кубчета. 


Слага се в купа и се поръсва с царевичното нишесте. 


Разбърква се добре и се оставя настрана за 10 минути.


За сосът, в купа се смесват оризовият оцет, соевият сос, сосът хойсин, водата, захарта и царевичното нишесте и всичко се разбърква.
В дълбок тиган се сипва олиото и се загрява добре. Добавят се парчетата пилешко месо 


и се пържат от всички страни до покафеняване. 


Изваждат се в затоплена чиния.
В същият тиган се запържват накълцаните джинджифил и чесън и чилито за около минута.


Връща се месото и се разбърква. 


Накрая се сипва сосът 


и се готви, докато се сгъсти и пилешкото месо стане лъскаво.


Сервира се веднага с гарнитура от варен ориз. 
Гарнира се със сусам и накълцан зелен лук.


P.S. Можем да приготвим сос Хойсин и у дома. За целта са ни нужни: 1 ч. л. соев сос, 1 ч. л. фъстъчено масло, 1/2 ч. л. мед, 1/2 ч. л. оризов оцет, 1/2 ч. л. сусамово олио. Всичко се разбърква добре и се добавя към соса.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...