сряда, 15 юли 2020 г.


Скалопините са италианско ястие, което се приготвя бързо и лесно и е много вкусно и изтънчено. Те представляват парчета месо (телешко, свинско, пилешко), нарязани на много тънки филийки, които се овалват в брашно и се сотират за кратко в сгорещена мазнина, което ги прави много крехки. Сервират се със сос, който може да е различен - с гъби, лимон, бяло вино и др.


Продукти за 2 порции:

 

500 г. свинско бонфиле

30 г. краве масло

20 мл. олио

1 лимон (1/2 за сок и 1/2 на резени)

1 стрък пресен розмарин или 1/2 ч. л. сух

35-40 г. брашно

200 мл. зеленчуков бульон

сол и черен пипер на вкус

 


Свинското бонфиле се почиства от ципите 


и се реже на филийки с дебелина около 1 см. 


С чукче се изтъняват скалопините до 1/2 см. 




Подправят се със сол и черен пипер 


и се овалват в брашно, 



като се изтупва излишното. 


Подреждат се в чиния и се оставят настрана.

Тиган се загрява на средно силен огън. Добавя се половината от маслото и олиото и се оставя да се загрее. Свинското месо се изпържва на порции (по 4 минути на страна). Полива се с лимоновия сок 



и се поръсва с розмарина. 


Готовото месо 


се изважда в чиния и се оставя на топло.

В тигана се добавя останалото масло и олио и се загряват. Сипва се зеленчуковият бульон. 



Сосът се бърка от време на време и се готви, докато се редуцира наполовина. 


Свинското се връща в тигана. Добавят се и нарязаните на резени лимони. 


Ястието се готви още 3-4 минути.

Скалопините се изваждат в чиния и се сервират веднага. Поднасят се с варен ориз, задушени картофи или паста.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...