Хачапури - грузинска питка със сирене и кашкавал
Идеята е взаимствана от тук:
Продукти:
За тестото:
40 г. меко краве масло
380 - 400 г. брашно
5 г. бакпулвер
200 г. кисело мляко
1 яйце
сол
За пълнежа:
250 г. сирене
100 г. кашкавал
100 г. кашкавал
2 яйца
В купа се разбиват киселото мляко, течното масло и яйцето. Прибавят се пресятото брашно, бакпулвера и солта. Омесва се меко и еластично тесто. Оформя се на топка и се слага в хладилника за 15 - 20 минути.
Върху хартия за печене се разточва тестото в елипсовидна форма с дебелина около 1 см. и дължина 30 см. Прави се ръб на тестото, като краищата се подгъват навътре. Трябва да се получи нещо като лодка.
В купа се настъргват сиренето и кашкавала, добавя се яйцето и се разбърква добре. Плънката се изсипва в тестената форма и се разпределя равномерно.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор до получаване на приятен златист загар.
Няма коментари:
Публикуване на коментар