понеделник, 26 ноември 2018 г.

Спираловидни картофени соленки



Продукти за 15-16 броя:

200 г. настъргани сварени картофи
100 г. студено краве масло
200 г. брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. червен пипер
1 с. л. сух див лук или листата на 2-3 стръка зелен лук
черен пипер на вкус
1-2 с. л. студена вода (ако е нужно)

10 г. меко краве масло за намазване
сусам за поръсване


Картофите се сваряват в подсолена вода и се охлаждат. Обелват се и се настъргват на ренде. 
В купа се сипват брашното и нарязаното на кубчета краве масло. 



С ръка се оформят фини, маслени трохи. 



Добавят се картофите, сухият див лук (накълцаните пера зелен лук), солта, черния и червения пипер. 



Съставките се смесват. 



Замесва се тесто, което се оформя на топка (ако е необходимо се добавят 1-2 с. л. студена вода).



Завива се в стеч фолио и се прибира в хладилника за 1 час. 



Тестото се разточва върху набрашнен плот на правоъгълна кора с приблизителни размери 30х20 см. и дебелина около 0,5 см.  



Режат се лентички с дебелина 2 см., 



които се усукват, така че да се получат спирали.



Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. 



Мажат се с разтопеното краве масло 



и се поръсват със сусам. 



Пекат се в предварително загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор 15-20 минути, 



до златисто кафяво.




1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...