Спираловидни картофени соленки
Продукти за 15-16 броя:
200 г. настъргани
сварени картофи
100 г. студено краве
масло
200 г. брашно
1/2 ч. л. сол
1/2 ч. л. червен пипер
1 с. л. сух див лук или
листата на 2-3 стръка зелен лук
черен пипер на вкус
1-2 с. л. студена вода
(ако е нужно)
10 г. меко краве масло
за намазване
сусам за поръсване
Картофите се сваряват в
подсолена вода и се охлаждат. Обелват се и се настъргват на ренде.
В купа се сипват
брашното и нарязаното на кубчета краве масло.
С ръка се оформят фини, маслени трохи.
Добавят се картофите, сухият див лук (накълцаните пера зелен лук), солта, черния и червения пипер.
Съставките се смесват.
Замесва се тесто, което се оформя на топка (ако е необходимо се добавят 1-2 с. л. студена вода).
Завива се в стеч фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
С ръка се оформят фини, маслени трохи.
Добавят се картофите, сухият див лук (накълцаните пера зелен лук), солта, черния и червения пипер.
Съставките се смесват.
Замесва се тесто, което се оформя на топка (ако е необходимо се добавят 1-2 с. л. студена вода).
Завива се в стеч фолио и се прибира в хладилника за 1 час.
Тестото се разточва
върху набрашнен плот на правоъгълна кора с приблизителни размери 30х20 см. и дебелина около
0,5 см.
Режат се лентички с дебелина 2 см.,
които се усукват, така че да се получат спирали.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Режат се лентички с дебелина 2 см.,
които се усукват, така че да се получат спирали.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се в предварително
загрята на 220 градуса фурна, без вентилатор 15-20 минути,
до златисто кафяво.
до златисто кафяво.
И тези ме карат да преглъщам...
ОтговорИзтриване