Продукти да
4 порции:
1 глава карфиол ~ 700 г.
50 г. краве масло
50 г. брашно
15 г. горчица - 1 с. л.
100 мл. течна млечна сметана
300 мл. прясно мляко
10 г. универсална подправка - 1 с. л.
2-3 г. чесън на прах - 1 ч. л.
сол и черен пипер
100 г. настъргано сирене Чедър
30 мл. олио
Външните
листа на карфиола се отстраняват и главата се реже на половина.
Изрязва се
сърцевината, за да могат по-лесно да се отделят цветчетата.
Слагат се в тенджера с кипяща, подсолена вода и се варят 5-6 минути.
Отцеждат се.
Слагат се в тенджера с кипяща, подсолена вода и се варят 5-6 минути.
Отцеждат се.
В
средно голям тиган загряваме кравето масло, докато се образува пяна. Сипва се
брашното
и се разбърква.
Добавя се горчицата и се бърка до получаване на гладка паста. Прибавят се горещото прясното мляко и сметаната
и сместа се разбърква енергично, за да не се образуват бучици. Добавят се универсалната подправка, чесънът, черният пипер и малко сол ако е нужно. Сосът се вари, докато се сгъсти (2-3 минути). Тиганът се сваля от котлона и се добавя настърганото сирене чедър.
Разбърква се.
и се разбърква.
Добавя се горчицата и се бърка до получаване на гладка паста. Прибавят се горещото прясното мляко и сметаната
и сместа се разбърква енергично, за да не се образуват бучици. Добавят се универсалната подправка, чесънът, черният пипер и малко сол ако е нужно. Сосът се вари, докато се сгъсти (2-3 минути). Тиганът се сваля от котлона и се добавя настърганото сирене чедър.
Разбърква се.
Правоъгълна
керамична тавичка се намазва с олиото. Подреждат се цветчетата карфиол
и се заливат равномерно със соса.
и се заливат равномерно със соса.
Ястието
се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути,
до
получаване на апетитен златист загар.
СТрахотно, записвам за проба!
ОтговорИзтриване