четвъртък, 29 ноември 2018 г.


Продукти да 4 порции:

1 глава карфиол ~ 700 г.
50 г. краве масло
50 г. брашно
15 г. горчица - 1 с. л.
100 мл. течна млечна сметана
300 мл. прясно мляко
10 г. универсална подправка - 1 с. л. 
2-3 г. чесън на прах - 1 ч. л.
сол и черен пипер
100 г. настъргано сирене Чедър
30 мл. олио



Външните листа на карфиола се отстраняват и главата се реже на половина. 



Изрязва се сърцевината, за да могат по-лесно да се отделят цветчетата. 



Слагат се в тенджера с кипяща, подсолена вода и се варят 5-6 минути. 



Отцеждат се. 
В средно голям тиган загряваме кравето масло, докато се образува пяна. Сипва се брашното 



и се разбърква. 



Добавя се горчицата и се бърка до получаване на гладка паста. Прибавят се горещото прясното мляко и сметаната 



и сместа се разбърква енергично, за да не се образуват бучици. Добавят се универсалната подправка, чесънът, черният пипер и малко сол ако е нужно. Сосът се вари, докато се сгъсти (2-3 минути). Тиганът се сваля от котлона и се добавя настърганото сирене чедър. 



Разбърква се. 



Правоъгълна керамична тавичка се намазва с олиото. Подреждат се цветчетата карфиол 



и се заливат равномерно със соса.


Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-35 минути,


до получаване на апетитен златист загар.








1 коментар:

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...