понеделник, 29 април 2019 г.



Продукти за бурканче от 300 г.:

100 г. листа от левурда
100 мл. качествен зехтин 
30 г. орехови ядки
20 г. мед
10-15 мл. ябълков оцет
сол на вкус
50 г. настърган пармезан (по желание) - аз го пропуснах


Листата се измиват добре и се подсушават.  Дръжките се отстраняват. Нарязват се на едро 



и се слагат в купата на блендера. Добавят се зехтина, ореховите ядки, пчелният мед, настъргания пармезан, ябълковият оцет и сол на вкус. 



Всичко се пасира, докато се получи гъста каша. 



Готовото песто се сипва в бурканче. Налива се 1 пръст зехтин, който ще консервира готовият продукт. 



Пестото се съхранява в хладилник до 2 месеца.

Получилата се гъста паста може да се разреди с малко вода, оцет и зехтин и да се използва като дресинг за различни салати. Отлична добавка е към печено месо, печени зеленчуци, дори паста. У дома го обожаваме намазан върху препечена филийка или прясно изпечен домашен хляб!





1 коментар:

  1. Правя и аз подобно песто и е много вкусно и чудесна добавка към пролетното меню.Чудесно е и твоето песто Ил.
    Христос Воскресе ! Честити и благословени празнични дни !

    ОтговорИзтриване