сряда, 24 юни 2020 г.



Този вегетариански киш е чудесен поднесен за закуска или брънч, а защо не и като лека вечеря.

Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За тестото:

100 г. студено краве масло
200 г. брашно
4 г. сол
65 г. кисело мляко или скир
5 г. семена чиа

За пълнежа:

5 яйца
50 г. бейби спанак
170 мл. прясно мляко
125 г. моцарела
50 г. сирене чедър
10 чери доматчета, нарязани на половинки
сол и черен пипер на вкус



За тестото, кравето масло се настъргва на ренде и се слага в купа. Добавят се солта, брашното и семената чиа 


и се бърка с пръсти, докато се получат влажни трохи. Прибавя се киселото мляко 


и се омесва меко тесто. 


Тестото се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в тавичка.
Оформя се равна основа и борд от 4-5 см. Кората се набожда с вилица 


и се пече в предварително затоплена на 180 градуса фурна 10-15 минути, докато се изпече.


През това време в дълбока купа се разбиват добре яйцата. Добавят се прясното мляко, 


сол и черен пипер на вкус, 


нарязаната на кубчета моцарела, 


настърганият чедър 


и нарязаните на едро листа спанак. 


Всичко се разбърква 


и се изсипва върху изпечената основа. Отгоре се подреждат чери доматчетата.


Кишът се пече 50-55 минути, докато отгоре покафенее и центърът му е напълно втвърден.
Оставя се да се охлади за 30 минути.
Сервира се със салата и чаша вино.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...