неделя, 6 септември 2020 г.



Продукти за 4 порции:

10 броя едри червени чушки

За плънката:

400 г. кайма от свинска плешка
250 г. домати, нарязани на кубчета
20 г. доматен концентрат + 50 мл. гореща вода
150 г. кромид лук
2 скилидки чесън
1/4 ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер

За соса "Бешамел":

10 г. краве масло
10 мл. олио
20 г. брашно
200 мл. зеленчуков бульон
сол на вкус
индийско орехче на вкус

50 г. кашкавал за поръсване




Чушките се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Обелват се и се почистват от семките. 
Каймата се запържва в сгорещена мазнина за 8-10 минути, докато стане на трохи. 


Добавят се нарязаният на кубчета кромид лук, наситнения чесън, 


обелените и нарязани на кубчета домати и подправките (сол и черен пипер, кимион, риган и червен пипер). 


Сипва се доматеният концентрат, разреден с 50 мл. гореща вода 


и сосът се вари около 10 минути. Добавя се нарязаният на ситно магданоз.


Тава се намазва с мазнина и се покрива с печени чушки. 


Сипва се плънката и се разпределя равномерно. 


Отгоре се покрива с останалите печени чушки и се полива с малко мазнина. 


Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор около 20 минути.
През това време се приготвя сосът Бешамел. В касерола се сгорещяват олиото и кравето масло. Сипва се брашното 


и се бърка около минута. 


Разрежда се с бульона и се вари, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.


Мусаката се изважда от фурната, полива се с бешамеловият сос 


и се поръсва с кашкавал. 


Допича се още 15 минути. 


Оставя се да се охлади за 30 минути и е готова за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...