Продукти
за 4 порции:
10 броя едри червени чушки
За
плънката:
400 г. кайма от свинска плешка
250 г. домати, нарязани на кубчета
20 г. доматен концентрат + 50 мл. гореща вода
150 г. кромид лук
2 скилидки чесън
1/4 ч. л. кимион
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. червен пипер
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер
За соса
"Бешамел":
10 г. краве масло
10 мл. олио
20 г. брашно
200 мл. зеленчуков бульон
сол на вкус
индийско орехче на вкус
50 г. кашкавал за поръсване
Чушките
се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност. Обелват
се и се почистват от семките.
Каймата
се запържва в сгорещена мазнина за 8-10 минути, докато стане на трохи.
Добавят
се нарязаният на кубчета кромид лук, наситнения чесън,
обелените и нарязани на
кубчета домати и подправките (сол и черен пипер, кимион, риган и червен пипер).
Сипва се доматеният концентрат, разреден с 50 мл. гореща вода
и сосът се вари около 10
минути. Добавя се нарязаният на ситно магданоз.
Тава
се намазва с мазнина и се покрива с печени чушки.
Сипва се плънката и се
разпределя равномерно.
Отгоре се покрива с останалите печени чушки и се полива
с малко мазнина.
Мусаката се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна
с вентилатор около 20 минути.
През
това време се приготвя сосът Бешамел. В касерола се сгорещяват олиото и кравето
масло. Сипва се брашното
и се бърка около минута.
Разрежда се с бульона и се
вари, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче.
Мусаката
се изважда от фурната, полива се с бешамеловият сос
и се поръсва с кашкавал.
Допича се още 15 минути.
Оставя се да се охлади за 30 минути и е готова за
сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар