събота, 18 март 2023 г.

  Печен карфиол с доматен сос и кашкавал




Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 485 kcal

 

800 г. карфиол, накъсан на розички

20 мл. зехтин

сол и бял пипер на вкус

 

За соса:

 

30 мл. зехтин или олио

5-6 скилидки чесън

2-3 щипки чили

1 с. л. сух риган

400 г. домати на кубчета (от консерва)

50 мл. доматено пюре

150 мл. топла вода

5 г. мед или захар

75 г. арабски кускус

сол и черен пипер на вкус

 

250 г. настърган кашкавал

накълцан магданоз

 


Карфиолът се разпределя в тава, покрита с хартия за печене. Поръсва се със сол и бял пипер и се полива с олиото. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20 минути, като се разбърква от време на време.

За соса, в тиган се загрява мазнината. Добавя се нарязаният на дребно чесън и се готви 2-3 минути. Прибавят се сухият риган и чилито и се разбърква енергично 20-30 секунди. Сипват се доматите на кубчета и топлата вода с размитото в нея доматено пюре. Сосът се подправя със сол и черен пипер и се вари под капак 8-10 минути на умерен огън. Прибавя се медът (захарта). Накрая се сипва кускусът.  Разбърква се и се сваля от котлона. 

На дъното на касерола се разпределя част от доматения сос и се слага половината от печения карфиол. Поръсва се с 2/3 от настъргания кашкавал и се залива с половината сос. Разпределя се останалият карфиол, сосът и останалият кашкавал. Ястието се пече до златисто 12-15 минути на 200 градуса.

Поръсва се с накълцан магданоз и се сервира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...