вторник, 14 май 2024 г.

 Печен карфиол върху 

пюре от бял боб и 

Чимичури сос

 




Адаптирано от тук 


Продукти за 2 порции:

 

Калории в 1 порция:  480 kcal

 

За стека от карфиол:

 

2 стека от карфиол (от средната част) ~ 300 г.

1/2 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. лук на прах

1/2 ч. л. пушен червен пипер

сол и черен пипер на вкус

20 мл. зехтин

 

За Чимичури соса:

 

1/2 връзка магданоз

1 скилидка чесън

1/2 ч. л. едро смляно чили

25 мл. прясно изцеден лимонов сок

сол на вкус

30 мл. зехтин

 

За пюрето от бял боб или нахут:

 

1 консерва бял боб (нахут) 400 г. + 1/2 от течността

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

1 скилидка чесън

сол на вкус

 




От средата на средно голяма глава карфиол се отрязват два стека. Останалата част от карфиола се запазва за друга рецепта

Стековете се подправят със сол и пипер, пушен червен пипер, лук и чесън на прах. Поливат се със зехтин и се масажират докато подправките се разпределят равномерно. Тава се застила с хартия за печене и стековете се поставят в нея. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, около 20 минути до златисто, като на десетата минута се обръщат.

За пюрето от бял боб (нахут) всички съставки се слагат в блендер и се пюрират до гладкост.

За Чимичури соса, магданозът и склидката чесън се накълцват на ситно и се сипват в купичка.

Добавят се едро смляното чили, солта и зехтина и всичко се разбърква.

Сервиране: Пюрето от бял боб (нахут) се разпределя в центъра на 2 чинии. Стековете от карфиол се поставят отгоре и се поливат обилно с Чимичури сос.

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Шоколадов мус    с аквафаба   Аквафаба от латинското aqua ( вода ) и   faba ( боб ) е вискозна течност , в която са варени и съхр...