Адаптирано от тук
Продукти за 2 порции:
Калории в 1 порция: 480 kcal
За стека от карфиол:
2 стека от карфиол (от средната част) ~ 300 г.
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. лук на прах
1/2 ч. л. пушен червен пипер
сол и черен пипер на вкус
20 мл. зехтин
За Чимичури соса:
1/2 връзка магданоз
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. едро смляно чили
25 мл. прясно изцеден лимонов сок
сол на вкус
30 мл. зехтин
За пюрето от бял боб или нахут:
1 консерва бял боб (нахут) 400 г. + 1/2 от течността
30 мл. прясно изцеден лимонов сок
1 скилидка чесън
сол на вкус
От средата на средно голяма глава карфиол се отрязват два стека. Останалата част от карфиола се запазва за друга рецепта.
Стековете се подправят
със сол и пипер, пушен червен пипер, лук и чесън на прах. Поливат се със зехтин
и се масажират докато подправките се разпределят равномерно. Тава се застила с
хартия за печене и стековете се поставят в нея. Пекат се в предварително загрята
на 200 градуса фурна, с вентилатор, около 20 минути до златисто, като на десетата
минута се обръщат.
За пюрето от бял боб (нахут) всички съставки се слагат в блендер и
се пюрират до гладкост.
За Чимичури соса, магданозът и склидката чесън се накълцват на
ситно и се сипват в купичка.
Добавят се едро смляното чили, солта и зехтина и всичко се
разбърква.
Сервиране: Пюрето от бял боб (нахут) се разпределя в центъра на 2
чинии. Стековете от карфиол се поставят отгоре и се поливат обилно с Чимичури
сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар