петък, 25 октомври 2024 г.

Кейк "Луиза"  -

Louise Cake 

 Новозенландски сладкиш 



Адаптирано от тук


Вероятно този вкусен сладкиш е бил пренесен в Нова Зенландия от първоначалните британски заселници. Смята се, че е създаден по повод сватбата на принцеса Луиз (една от дъщерите на кралица Виктория) и затова е наречен така.

Оригиналният десерт се състои от маслена основа, пресен малинов конфитюр в центъра и дъвчащ кокосов меренг отгоре.

Моят сладкиш е с кокос в маслената основа, пресни сини сливи в центъра и с дъвчащ меренг с бадемови люспи за завършек.

Напомня на добре познатия ни сладкиш "Дамски каприз"




Продукти за форма с диаметър 23 см. (10 порции):

 

Калории в 1 порция:  382 kcal

 

За основата:

 

125 г. меко краве масло

100 г. кристална захар

1 ч. л. настъргана лимонова кора

3 големи жълтъка на стайна температура

125 г. брашно

8 г. бакпулвер

1 щипка сол

20 г. кокосови стърготини

80 мл. прясно мляко

 

260 г. сини сливи, почистени от костилките и нарязани на четвъртинки

 

За меренга:

 

5 белтъка на стайна температура

1 щипка сол

245 г. кристална захар

10 г. ванилена захар

1 ч. л. винен оцет

5 г. царевично нишесте

80 г. сурови бадемови люспи

 



Тортена форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.

За основата, мекото краве масло, захарта и лимоновата кора се слагат в купата на миксера и се разбиват до гладкост. Добавят се един по един жълтъците 


и се разбиват, докато се усвоят от сместа. Сипват се кокосовите стърготини. 


Прибавят се предварително пресятите сухи съставки на порции 


и прясното мляко, 


като се редуват. Всичко се разбива до еднородност. Кексовото тесто се сипва в тавичката и се заглажда.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 23-25 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби или шишче. 

Готовата основа се оставя да изстине във формата.



Нарязаните на четвъртинки сини сливи се подреждат плътно върху основата с разреза надолу без да се притискат. 


За меренга, белтъците и солта се разбиват за 1 минута на висока скорост, до получаване на пяна. 



Сипва  се захарта 



и разбиването продължава до образуването на твърди върхове. 


Добавят се ванилената захар, оцета и царевичното нишесте 


и се разбиват отново. Прибавят се бадемовите люспи



и меренгът се разбърква внимателно с шпатула.



Белтъците се разпределят върху сливите 



и с лъжица се правят груби вълни и върхове.



Фурната се загрява на 200 градуса.

Сладкишът се поставя в нея и температурата се намалява на 180 градуса. Пече се 30-35 минути, докато меренгът получи леко кафява твърда коричка. Оставя се да се охлади напълно.

Прехвърля се в подходяща чиния и се сервира.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...