понеделник, 18 май 2015 г.

Еврейски ябълков сладкиш


























Представям Ви един лесен, ароматен и изключително вкусен десерт, който стана любим на 
цялото семейство!

Рецептата е адаптирана от тук.


Продукти:



300 г. обелени и нарязани на кубчета ябълки
5 г. канела на прах
50 г. кафява захар
кората на 1/2 лимон



300 г. брашно
5 г. бакпулвер
100 мл олио
50 мл. прясно изцеден лимонов сок
200 г. захар
2 яйца
1 пакетче ванилена захар (10 г.)
40 г стафиди, накиснати в 10 мл. гореща 
вода за 10 минути
20 г. накълцани белени сурови бадеми



Нарязаните на кубчета ябълки се смесват с канелата, кафявата захар и лимоновата кора, разбърква се добре и се оставя настрана докато се подготви тестото. 


В купа се смесват олиото, лимоновият сок, захарта и ванилията и съставките се разбъркват добре. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и се бърка до получаване на влажни трохи. Добавят се едно по едно яйцата, стафидите заедно с водата и наситнените бадеми. Тестото се разбърква добре. 


Правоъгълна форма за кекс се застила с хартия за печене. Изсипва се 1/2 от тестото и се разстила. 


Върху него се разпределят ябълките, заедно с водата, която са  си пуснали.


 Отгоре се сипва останалото тесто.


Пече се на 180 градуса с вентилатор 45-50 минути. Проверява се дали е изпечен с клечка за зъби.




Сладкишът става по-вкусен на втория ден, когато пуснатият от ябълките сок попие по-добре в тестото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар