Пълнени домати с киноа, сирене, яйце,
маслини и семена от чиа
6 - 8 домата - 1500 - 1600 г.
100 г. киноа
2 - 3 стръка зелен лук
3 - 4 скилидки чесън
1 с. л. семена от чиа
130 - 150 г. сирене
1 яйце размер L
5 - 6 черни маслини
1/2 ч. л. захар
сол и черен пипер на вкус
60 - 70 мл. олио
2 с.л. галета за плънката
галета за поръсване
кашкавал
Киноата се слага във вряща вода и се вари 20 минути, докато поеме водата. Сваля се от огъня и се прецежда ако има излишна вода.
Зеленият лук се нарязва на ситно
и се запържва в 2/3 от мазнината заедно
с нарязаният на колелца чесън.
Прибавят се вътрешността на доматите,
захарта, сол и черен пипер на вкус и сместа
се вари до пълното изпаряване на течността.
Сваля се котлона и към нея се
добавят отцедената киноа, семената от чиа,
натрошеното сирене,
яйцето, почистените от костилките и нарязани на ситно маслини и галетата. Сместа се разбърква добре
и с нея се напълват доматите. Подреждат се в тавичка. Отгоре се поръсват с галета, поливат се с останалата мазнина
и се пекат в предварително загрята на 220 градуса фурна с вентилатор до готовност. 5-10 минути преди да се извадят от фурната се покриват с парченца кашкавал
и се допичат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар