неделя, 28 януари 2018 г.















Адаптирано от тук

Продукти за форма с диаметър 26 см:.

За тестото:

120 мл. топла вода
200 г. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък
500-550 г. брашно
7 г. суха мая или 20 г. прясна
5 г. хлебна сода
5 г. захар
10 г. сол
40 мл. олио

За плънката:

50 г. меко краве масло
2 яйца
350 г. натрошено сирене

1 жълтък за намазване + 1 с. л. прясно мляко


В купа се смесват топлата вода, маята, захарта и 5-6 с. л. от брашното и се прави квас, който се оставя да шупне. 


Добавят се киселото мляко с угасената в него сода, яйцата, олиото и солта 


и всичко се разбърква до хомогенност. Прибавя се брашното на порции 


и се замесва меко и еластично тесто. Прехвърля се в купа, намазва се с мазнина, покрива се с кърпа 


и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 


За плънката в купа се разбиват яйцата. Добавят се натрошеното сирене и мекото краве масло и се разбърква.

Втасалото тесто се разделя на 3 равни части. 


Всяка част се разточва на кора с дебелина 0,5 см. и се намазва с 1/3 от плънката, която се притиска към тестото. 


Корите се нарязват на ленти с ширина около 5 см. 


Първата лента се навива на руло и се поставя в центъра на тавата, предварително застлана с хартия за печене. 


Около нея се навиват последователно и останалите ленти, докато свършат и се оформи спирала.


Хлябът се оставя да втаса 20-30 минути 


и се намазва с разбитият с прясното мляко жълтък.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор  до получаване на апетитен златист загар (около 30 минути).



Няма коментари:

Публикуване на коментар