Адаптирано от тук
Продукти за форма с диаметър 26 см:.
За тестото:
120 мл. топла вода
200 г. кисело мляко
2 яйца + 1 белтък
500-550 г. брашно
7 г. суха мая или 20 г.
прясна
5 г. хлебна сода
5 г. захар
10 г. сол
40 мл. олио
За плънката:
50 г. меко краве масло
2 яйца
350 г. натрошено сирене
1 жълтък за
намазване + 1 с. л. прясно мляко
В купа се смесват
топлата вода, маята, захарта и 5-6 с. л. от брашното и се прави квас, който се
оставя да шупне.
Добавят се киселото мляко с угасената в него сода, яйцата,
олиото и солта
и всичко се разбърква до хомогенност. Прибавя се брашното на
порции
и се замесва меко и еластично тесто. Прехвърля се в купа, намазва се с
мазнина, покрива се с кърпа
и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема
си.
За плънката в купа се
разбиват яйцата. Добавят се натрошеното сирене и мекото краве масло и се
разбърква.
Втасалото тесто се
разделя на 3 равни части.
Всяка част се разточва
на кора с дебелина 0,5 см. и се намазва с 1/3 от плънката, която се притиска към
тестото.
Корите се нарязват на ленти с ширина около 5 см.
Първата лента се навива
на руло и се поставя в центъра на тавата, предварително застлана с хартия за
печене.
Около нея се навиват последователно и останалите ленти, докато свършат
и се оформи спирала.
Хлябът се оставя да
втаса 20-30 минути
и се намазва с разбитият с прясното мляко жълтък.
Пече се в предварително
загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до получаване на апетитен
златист загар (около 30 минути).
Илияна, фенка съм на публикациите ти и на уникалните ти снимки! Докато разглеждах, попаднах на тази публикация и се изненадах приятно. Благодаря за доверието!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за прекрасната рецепта! ❤️
ОтговорИзтриване