събота, 16 ноември 2019 г.



Продукти:

2 средни патладжана - 650 г.
1 ч. л. сол
20 г. царевично нишесте

60 мл. растително масло
2 стръка зелен лук
3 скилидки чесън нарязани на ситно
1 люта чушка (по желание) нарязана на ивици
1/2 ч. л. накълцан джинджифил


За сосът:

40 мл. тъмен соев сос
30 мл. оризов оцет
15 мл. кленов сироп
15 мл. сусамово олио
20 г. царевично нишесте
200 мл. студена вода

За поръсване:

сусамово семе
нарязани пера зелен лук


Патладжанът се нарязва на филии с дебелина 3-4 см., а след това всяка филия - на 6-8 парчета. 


Поръсва се с 1 с. л. сол и се оставя да се отцеди от горчивият сок за 30 минути. Изплаква се и се подсушава. 


Слага се в найлонов плик, заедно с царевичното нишесте. 


Разклаща се добре, за да полепне равномерно нишестето по патладжана.


В тиган се сгорещява мазнината. Патладжанът се изпържва равномерно от всички страни. (Ако е нужно се пържи на порции.)


След като се сготви се оставя настрана.
За сосът, в малка купичка се смесват соевият сос, оризовият оцет, кленовият сироп, сусамовото олио и 30 мл. от водата.


В друга купичка се смесват нишестето с останалото количество студена вода. Те ще се използват за сгъстяване на соса накрая.
В същият тиган се загрява 1 с. л. олио. Добавя се нарязаният на ситно зелен лук и се пържи 1-2 минути като се бърка непрекъснато. 


Прибавят се нарязаните чесън, люта чушка и джинджифил и се готвят около минута, докато освободят аромата си. 


След това се сипва сосът 


и разтвореното във водата нишесте. 


Бърка се няколко секунди, докато се сгъсти.


Патладжанът се връща в тигана 


и се разбърква. 


Ястието се сервира веднага със сварен ориз. Поръсва се с пера зелен лук и сусамово семе.




1 коментар:

  1. Благодаря за тази рецепта, Валя. Много обичаме да си купуваме от китайския от този патладжан, но ни е доста лют, ще опитам да приготвя и у дома, като намаля лютивината.

    ОтговорИзтриване

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...