Продукти:
2 средни патладжана - 650 г.
1 ч. л. сол
20 г. царевично нишесте
60 мл. растително масло
2 стръка зелен лук
3 скилидки чесън нарязани на ситно
1 люта чушка (по желание) нарязана
на ивици
1/2 ч. л. накълцан джинджифил
За сосът:
40 мл. тъмен соев сос
30 мл. оризов оцет
15 мл. кленов сироп
15 мл. сусамово олио
20 г. царевично нишесте
200 мл. студена вода
За поръсване:
сусамово семе
нарязани пера зелен лук
Патладжанът се нарязва на филии с
дебелина 3-4 см., а след това всяка филия - на 6-8 парчета.
Поръсва се с 1 с.
л. сол и се оставя да се отцеди от горчивият сок за 30 минути. Изплаква се и се
подсушава.
Слага се в найлонов плик, заедно с царевичното нишесте.
Разклаща се
добре, за да полепне равномерно нишестето по патладжана.
В тиган се сгорещява мазнината.
Патладжанът се изпържва равномерно от всички страни. (Ако е нужно се пържи на
порции.)
След като се сготви се оставя настрана.
За сосът, в малка купичка се смесват
соевият сос, оризовият оцет, кленовият сироп, сусамовото олио и 30 мл. от
водата.
В друга купичка се смесват нишестето
с останалото количество студена вода. Те ще се използват за сгъстяване на соса
накрая.
В същият тиган се загрява 1 с. л.
олио. Добавя се нарязаният на ситно зелен лук и се пържи 1-2 минути като се
бърка непрекъснато.
Прибавят се нарязаните чесън, люта чушка и джинджифил и се
готвят около минута, докато освободят аромата си.
След това се сипва сосът
и
разтвореното във водата нишесте.
Бърка се няколко секунди, докато се сгъсти.
Патладжанът се връща в тигана
и се
разбърква.
Ястието се сервира веднага със сварен ориз. Поръсва се с пера зелен
лук и сусамово семе.
Благодаря за тази рецепта, Валя. Много обичаме да си купуваме от китайския от този патладжан, но ни е доста лют, ще опитам да приготвя и у дома, като намаля лютивината.
ОтговорИзтриване