сряда, 8 септември 2021 г.

Пълнен пържен патладжан с ориз и домати

 



Продукти за 4 порции:

 

4 средни патладжана ~ 1 кг.

 

За плънката:

 

150 г. ориз басмати

2 глави кромид лук, нарязан на едро

4-5 скилидки чесън, нарязан на филийки

2 с. л. доматено пюре

1/2 връзка накълцан магданоз

3 средно големи домата (нарязани на 16 филийки)

сол и черен пипер на вкус

100 мл. олио или зехтин

 

Оризът се сипва в тенджерка, залива се с 300 мл. вода, посолява се и се сварява под капак, на умерен огън до готовност.

Патладжаните се режан на две по дължина, посоляват се и се оставят в гевгир да се отцедят.


Измиват се и се подсушават с домакинска хартия. 


В голям тиган се сипва половината мазнина и патладжаните се пържат в нея до златисто кафяво като се обръщат от време на време.


Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.

В същият тиган се сипва останалата мазнина и се запържват лукът и чесънът до златисто кафяво. 


Добавят се свареният ориз, накълцаният магданоз, доматеното пюре, сол и черен пипер на вкус 


и се разбърква. 


Плънката се разпределя върху патладжана, като се притиска добре, за да залепне.


Отгоре се подреждат по две резенчета домат и  патладжаните се поливат със струйка зехтин. 


Ястието се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна около 20-25 минути. Поръсва се с накълцан магданоз и се сервира.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...