неделя, 19 декември 2021 г.

Немски триъгълни сладки  "Nussecken" с лешници и сладко от кайсии - 

Веган вариант



Продукти за 12 броя:

 

За бисквитената основа:

 

160 г. брашно

5 г. бакпулвер

60 г. захар (кокосова)

65 г. кокосово масло

1 ленено яйце 

 

150 г. сладко от кайсии

 

За топинга от лешници:

 

80 г. кокосово масло

65 г. захар (кокосова)

200 г. накълцани на дребно лешници

 

100 г. черен шоколад за гарниране

 


За лененото яйце, в малка купичка се смесват 1 с. л. едро смляно ленено семе и 3 с. л. топла вода. Сместа се оставя в хладилника за 15 минути да се сгъсти и набъбне.


Тава с размери 28х18 см. се застила с хартия за печене.

За бисквитената основа, брашното, бакпулверът и захарта се смесват в купа. Добавят се кокосовото масло и лененото яйце и с ръце се омесва тесто. 


Ако е нужно се добавят 1-2 с. л. студена вода. Тестото се увива в стреч фолио и се прибира в хладилника за 15 минути. След това  се разстила равномерно в тавата за печене 


и се намазва със сладкото от кайсии.


За топинга, кокосовото масло и захарта се разтапят в касерола на умерен огън. Сместа се бърка около 5-6 минути, докато захарта се карамелизира. 


Добавят се накълцаните лешници и 2 с. л. вода и сместа се оставя да къкри за кратко, като се бърка непрекъснато. 


След това се разпределя върху сладкото от кайсии.


Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) около 25 минути. Оставя се да се охлади за 15 минути и се изважда заедно с хартията за печене върху дъска. Нарязва се първо на 6 квадрата и след това всеки квадрат на 2 триъгълника. Трябва да се получат 12 броя сладки, които се прехвърлят върху метална решетка и се оставят напълно да изстинат.


Черният шоколад се стапя на водна баня и ъглите при основата на триъгълниците се потапят в него. Поставят се върху хартия за печене и се прибират в хладилника за 10-15 минути, докато стегне шоколадът.


Подреждат се в подходяща чиния и се поръсват с кокосови стърготини по желание.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...