сряда, 18 май 2022 г.

Картофена запеканка с тиквички, моркови и лук - Kugel











Kugel е еврейска рецепта за гювеч, която е на стотици години. Произхожда от Германия. Състой се обикновено от юфка (паста с яйца) или картофи, със зеленчуци и яйца. Кугелите имат много вариациии, от пикантни до сладки. 

Моята рецепта е за картофен кугел с тиквички, моркови и лук и е истинско удоволствие за любителите на зеленчуците! Горещо Ви я препоръчвам!😊

 

Адаптирано от тук


Продукти:

 

600 г. картофи

500 г. тиквички

200 г. моркови

100 г. кромид лук

6 яйца

100 г. брашно

100 мл. растителна мазнина (аз сложих 60 мл.)

1 ч. л. чесън на прах (по желание)

сол и черен пипер на вкус

подправки по избор (аз добавих 2 с. л. накълцан копър и 2 с. л. накълцан магданоз)

 

10 мл. олио за намазване на тавата

10 г. галета или брашно за поръсване на тавата

 














Картофите и морковите се обелват и се настъргват на едро ренде.

Тиквичките се измиват и също се настъргват. Посоляват се и се слагат в гевгир за 20 минути. След това се отцеждат от излишната вода. Лукът се нарязва на кубчета.

В дълбока купа се разбиват яйцата. Добавят се брашното, олиото, сол и черен пипер на вкус, накълцаните копър и магданоз. 


В купата с яйчената смес 


се изсипват настърганите зеленчуци и нарязания лук


и се разбъркват добре. Сместа се прехвърля в тавичка, намазана с масло и поръсена с брашно (галета) 


и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 50-60 минути. 



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравословни бисквити от 4 съставки (без брашно и рафинирана захар)   Адаптирано от тук   Продукти за 9 броя:   Калории в 1 брой...