четвъртък, 28 април 2022 г.

Печена сьомга с мед и горчица и гарнитура от грах

 



Продукти за 4 порции:

                                                            

4 филета сьомга без кожа

20 мл. лимонов сок

20 мл. зехтин

20 г. дижонска горчица

20 г. мед

1 скилидка чесън, нарязана на ситно

сол и черен пипер на вкус

нарязан на ситно копър

 

За гарнитурата от грах:

 

450 г. замразен грах

2 скилидки чесън

30 мл. зехтин (олио)

100 мл. вода

сол и черен пипер на вкус

2-3 цели стръка копър



 

В малка купичка се смесват зехтинът, горчицата, медът и накълцаният чесън. Рибата се подправя със сол и черен пипер и се подрежда в тава, покрита с хартия за печене. Намазва се със соса


и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор 15-17 минути, в зависимост от дебелината на филетата. След това се поръсва с копър.

За гарнитурата, грахът се поставя в тиган заедно с чесъна и копъра. Залива се с водата и зехтинът


и се готви под капак, докато водата се изпари и грахът се запържи - около 15 минути на умерен огън. Разбърква се от време на време. 


В подходяща чиния се сипва 1/4 от граха и отгоре се поставя парче сьомга. Сервира се веднага.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...