събота, 20 май 2023 г.

Хляб с овесени ядки и семена (без месене)


Адаптирано от тук

 

Продукти:


Калории в 100 г.: 263  kcal 


400 г. брашно

7 г. суха мая

85 г. фини овесени ядки

30 г. тиквени семки

30 г. слънчогледови семки

15 г. ленено семе

7 г. сол

25 г. мед

360 мл. топла вода

 

За поръсване:

 

5 г. овесени ядки

5 г. тиквени семки

5 г. слънчогледови семки

5 г. ленено семе

 

царевично брашно за поръсване на тавата

 



В купа се смесват сухите съставки (брашното, маята, овесените ядки, семената и солта). Медът се разтваря в топлата вода и се добавя към сухите съставки. 



Бърка се с дървена лъжица или шпатула, докато се оформи тесто. 


Получава се много лепкаво тесто, което се оставя да втасва в продължение на 3 часа на стайна температура, докато удвои обема си и се напълни с въздушни мехурчета.


Тава се покрива с хартия за печене и се поръсва с царевично брашно.

С обилно набрашнени ръце се изважда тестото от купата и се оформя на топка. Слага се в тавата.

Всички семена за поръсване се смесват и се разпределят върху тестото като се притискат, за да залепнат възможно най-добре. Хлябът се покрива с кърпа и се оставя да втаса още 30 минути.

Оформя се още веднъж след втасването, ако е загубил формата си. С остър нож се прави разрез върху тестото.


Фурната се загрява на 220 градуса без вентилатор. На дъното и се слага купичка с вода, за да стане хрупкава коричката на хляба. Пече се 35-40 минути.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...