неделя, 21 май 2023 г.

Здравословен сладкиш с овесени ядки, сладко от ягоди с чиа и кокос (без рафинирана захар)



 

Адаптирано от тук

 

Продукти за 12 парчета:


Калории в 1 парче: 243 kcal

 

За тестото:

 

170 г. фини овесени ядки

150 г. брашно от лимец

3 г. бакпулвер

3 г. сода за хляб

75 г. разтопено краве масло

85 г. пчелен мед

100 г. кисело мляко

1/2 ч. л. ванилов екстакт

 

За сладкото от ягоди и чиа:

 

900 г. ягоди, нарязани на едро

100 г. пчелен мед

20 мл. лимонов сок

20 г. семена чиа

 

 

За поръсване:


50 г. обезмаслени кокосови стърготини 

 


В купа се смесват сухите съставки (овесените ядки, брашното от лимец и двата набухвателя).

В друга купичка се смесват мокрите съставки (разтопеното краве масло, медът, киселото мляко и ванилавият екстракт).

Двете смеси се смесват 


и се разбъркват с шпатула или дървена лъжица. Оформя се тесто.


За сладкото, в малка тенджерка се слагат ягодите, медът и лимоновият сок.

Поставя се на котлона и след като сместа заври, температурата се намалява и сладкото се вари 10 минути. Ягодите в сладкото се намачкват с преса за картофено пюре. Добавят се семената чиа 


и сладкото се сваля от огъня. Разбърква се и се оставя да се охлади за 30 минути.

Тава с размери 30х20 см. се застила с хартия за печене. 2/3 от тестото се сипва в тавата и с пръсти се разстила равномерно. 


Добавя се охладеното сладкото от ягоди и се разпределя върху тестото. 


Останалата 1/3 от тестото се натрошава върху ягодовото сладко и леко се притиска с ръка.


Сладкишът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна без обдухване около 20 минути. Изважда се от фурната и се поръсва с кокосовите стърготини. 


Оставя се да изстине напълно, най-добре в хладилника за 1 нощ. Реже се на 12 квадрата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...