четвъртък, 28 септември 2023 г.

 Печен патладжан с доматен сос



 

Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция: 358 kcal

 

1200 г. патладжан 

50 мл. олио

сол

 

За соса:

 

900 г. добре узрели домати (може и от консерва)

4-5 скилидки чесън

50 мл. олио или зехтин

1 връзка магданоз

5-6 стръкчета прясна чубрица или 1 ч. л. суха

1 ч. л. захар 

1 ч. л. червен пипер

сол на вкус

 



Патладжаните се обелват на ивици и се нарязват на кръгчета с дебелина 1-1,5 см. Слагат се в гевгир и се посоляват. Оставят се така за 20-30 минути, за да се освободят от горчивия сок.

Измиват се и се подсушават. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, поливат се с мазнината



и се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 35-40 минути.



За соса, доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета. 

В тиган се загрява мазнината и в нея се запържва нарязаният на филийки чесън за 1-2 минути. Сипват се доматите, 


солта и захарта и сосът се вари докато изври течността и се сгъсти. Прибавят се червеният пипер, нарязаният магданоз 


и чубрицата и сосът се готви още 5 минути.

Изпеченият патладжан се подрежда в подходяща чиния и се полива с горещия сос. Ястието се поръсва с накълцан магданоз по желание и се сервира.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...