вторник, 29 октомври 2024 г.

Пепероната - Peperonata

Италианско ястие от чушки, домати и каперси




 Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция:  158 kcal


600 г. чушки - червени, зелени и жълти

230 г. доматен сос

30 мл. зехтин

6 скилидки чесън - 20 г.

1 глава кромид лук - 80 г.

1 ч. л. сух риган

1/2 ч. л. сух босилек

1 с. л. каперси

1 с. л. винен оцет

сол на вкус


пресни листа босилек за гарниране

зехтин за поливане

 




Чушките се нарязват на половинки, отстраняват се семките и бялата сърцевина, и се режат на ивички. 

Лукът се обелва и се нарязва на едро.

Чесънът се обелва и се реже на филийки.

В дълбок тиган се загрява мазнината. Добавят се лукът и чесънът и се задушават 5-6 минути, докато омекнат. 


Прибавят се нарязаните чушки 


и съдът се похлупва. 


Готвят се 15 минути, като се разбъркват от време на време. Добавят се доматеният сос, сухият риган, сухият босилек и солта.


Ястието се разбърква и се оставя да къкри на умерен огън, без капак, около 15 минути, докато сосът се редуцира.

Тиганът се сваля от котлона. Прибавят се оцетът и каперсите 


и се разбърква. 



Пеперонатата се сервира топла или на стайна температура, поръсена с листенца пресен босилек и струйка зехтин.

 


петък, 25 октомври 2024 г.

Кейк "Луиза"  -

Louise Cake 

 Новозенландски сладкиш 



Адаптирано от тук


Вероятно този вкусен сладкиш е бил пренесен в Нова Зенландия от първоначалните британски заселници. Смята се, че е създаден по повод сватбата на принцеса Луиз (една от дъщерите на кралица Виктория) и затова е наречен така.

Оригиналният десерт се състои от маслена основа, пресен малинов конфитюр в центъра и дъвчащ кокосов меренг отгоре.

Моят сладкиш е с кокос в маслената основа, пресни сини сливи в центъра и с дъвчащ меренг с бадемови люспи за завършек.

Напомня на добре познатия ни сладкиш "Дамски каприз"




Продукти за форма с диаметър 23 см. (10 порции):

 

Калории в 1 порция:  382 kcal

 

За основата:

 

125 г. меко краве масло

100 г. кристална захар

1 ч. л. настъргана лимонова кора

3 големи жълтъка на стайна температура

125 г. брашно

8 г. бакпулвер

1 щипка сол

20 г. кокосови стърготини

80 мл. прясно мляко

 

260 г. сини сливи, почистени от костилките и нарязани на четвъртинки

 

За меренга:

 

5 белтъка на стайна температура

1 щипка сол

245 г. кристална захар

10 г. ванилена захар

1 ч. л. винен оцет

5 г. царевично нишесте

80 г. сурови бадемови люспи

 



Тортена форма с диаметър 23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.

За основата, мекото краве масло, захарта и лимоновата кора се слагат в купата на миксера и се разбиват до гладкост. Добавят се един по един жълтъците 


и се разбиват, докато се усвоят от сместа. Сипват се кокосовите стърготини. 


Прибавят се предварително пресятите сухи съставки на порции 


и прясното мляко, 


като се редуват. Всичко се разбива до еднородност. Кексовото тесто се сипва в тавичката и се заглажда.



Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 23-25 минути. Готовността се проверява с клечка за зъби или шишче. 

Готовата основа се оставя да изстине във формата.



Нарязаните на четвъртинки сини сливи се подреждат плътно върху основата с разреза надолу без да се притискат. 


За меренга, белтъците и солта се разбиват за 1 минута на висока скорост, до получаване на пяна. 



Сипва  се захарта 



и разбиването продължава до образуването на твърди върхове. 


Добавят се ванилената захар, оцета и царевичното нишесте 


и се разбиват отново. Прибавят се бадемовите люспи



и меренгът се разбърква внимателно с шпатула.



Белтъците се разпределят върху сливите 



и с лъжица се правят груби вълни и върхове.



Фурната се загрява на 200 градуса.

Сладкишът се поставя в нея и температурата се намалява на 180 градуса. Пече се 30-35 минути, докато меренгът получи леко кафява твърда коричка. Оставя се да се охлади напълно.

Прехвърля се в подходяща чиния и се сервира.





понеделник, 21 октомври 2024 г.

 Крем супа от карфиол, нахут и кашу





Продукти за 4 порции:


 Калории в 1 порция: 400 kcal


1 кг. карфиол, накъсан на розички

1 стрък праз лук

1 глава чесън

250 г. отцеден нахут от консерва

100 г. сурово кашу

40 мл. олио или зехтин

1 ч. л. сух розмарин

1/2 ч. л. суха мащерка

сол и черен пипер на вкус

1500 мл. зеленчуков бульон или гореща вода

 

За сервиране (по желание):

 

зехтин

накълцан магданоз

едро смляно чили

2-3 малки розички печен карфиол

2-3 ядки кашу

лимонов сок

 



Суровото кашу се накисва в топла вода за 30 минути.



Накъсаният на розички карфиол се постава в тава, покрита с хартия за печене. Подправя се със сол и 20 мл. мазнина.

Горната част на главата чесън се отрязва, така че някои от скилидките да са леко открити.

Поставя се в огнеупорна купичка, посолява се и се залива с 10 мл. мазнина. Покрива се с алуминиево фолио. Купичката се поставя в тавата при карфиола. Зеленчуците се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 20 минути. На десетата минута алуминиевото фолио от купичката с чесъна се отстранява.



В дълбока тенджера се сипва останалата мазнина и се загрява. Добавя се нарязаният на ситно праз лук и се задушава 2-3 минути. Прибавя се отцеденият нахут, сухият розмарин и сухата мащерка. 



Разбърква се. Сипва се зеленчуковият бульон и отново се разбърква. Прибавя се накиснатото кашу 



и се готви 10 минути. Накрая се добавят печеният карфиол и обеленият печен чесън и се готви още 5-6 минути. Супата се подправя със сол и черен пипер. Пасира се. Ако е нужно се добавя още гореща вода, за да се получи желаната от вас консистенция.

Сервира се полята със струйка зехтин и поръсена с накълцан магданоз и едро смляно чили по желание.


вторник, 15 октомври 2024 г.

Бургери с червен боб и карамелизиран лук

 




Адаптирано от тук

Продукти за 4 броя:

 

Калории в 1 веган бургер (кюфте): 275 kcal

Калории в 1 голям бургер: ~ 650 kcal

 

 

За веган бургерите:

 

350 г. червен боб от консерва (отцеден)

1 глава червен лук

1 скилидка чесън

80 г. овесени ядки

30 г. брашно

2 с. л. накълцан магданоз

10 мл. соев сос

15 г. горчица

1 ч. л. сладък червен пипер

1 ч. л. пушен червен пипер

1 ч. л. смлян кимион

сол и черен пипер на вкус

25 мл. олио за печене 

 

За карамелизирания лук:

 

2 глави червен лук ~ 200 г.

20 мл. олио

50 мл. червено вино

50 мл. вода

20 мл. балсамов оцет

20 мл. кленов сироп

3 г. сол

черен пипер по желание

 

За горчичения сос:

 

50 г. горчица

30 мл. кленов сироп

щипка къри по желание

 

 

4 броя бургер питки

4 листа зелена салата

домати на резени

барбекю сос

кисели краставички

 


















За бургерите, бобът се слага в купа и се намачква с уреда за картофи. 

Лукът и чесънът се режат на ситно и се добавят в купата. Прибавят се овесените ядки, брашното, соевият сос, горчицата, двата вида червен пипер, кимионът,  сол и черен пипер на вкус. 


Омесва се добре. Сместа се оставя да почине за 5 минути и се оформят 4 бургера. 



Намазват се обилно с олиото и се пекат на грил тиган.




За карамелизирания лук, всички продукти се слагат в касерола, 


на умерен огън, под капак и се задушават. Бъркат се от време на време. 


Сваля се капакът и се готви, докато течността се изпари и лукът се карамелизира.


За горчичения сос, всички продукти се слагат в купичка и се бъркат до еднородност.





Бургер хлебчето се разрязва на две. Долната му част се слага в чиния. Намазва се с барбекю сос. Поставя се листо зелена салата, резени домат, веган бургера, горчичен сос, кисели краставички, карамелизиран лук, барбекю сос и капачето на хлебчето. Това е. 

Насладете се!  



вторник, 8 октомври 2024 г.

Мариновани домати



Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:

 

600 г. домати - 4 броя

 

За маринатата:

 

1 малка глава червен лук, нарязана на много ситно 

3 скилидки пресен чесън, накълцани

1 връзка пресен магданоз, накълцан на много ситно

1 ч. л. сух босилек

30 мл. зехтин Екстра върджин

1 с. л. ябълков оцет

1 с. л. прясно изцеден лимонов сок

1 ч. л. пчелен мед 

1/2 ч. л. сол или на вкус

черен пипер по желание



 

Доматите се нарязват на филийки с дебелина около 1 см. Подреждат се в дълбока чиния и се подправят със сол и черен пипер на вкус. 

В купичка се смесват всички съставки за маринатата и се разбъркват добре. Разпределят се равномерно върху доматите.




Чинията се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 час, за да може вкусовете да се смесят и развият.

Маринованите домати се консумират в рамките на 3-4 часа.



Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...