Кейк "Луиза" -
Louise Cake
Новозенландски сладкиш
Адаптирано от тук
Вероятно този
вкусен сладкиш е бил пренесен в Нова Зенландия от първоначалните
британски заселници. Смята се, че е създаден по повод сватбата на принцеса Луиз
(една от дъщерите на кралица Виктория) и затова е наречен така.
Оригиналният
десерт се състои от маслена основа, пресен малинов конфитюр в центъра и дъвчащ
кокосов меренг отгоре.
Моят
сладкиш е с кокос в маслената основа, пресни сини сливи в центъра и с дъвчащ меренг
с бадемови люспи за завършек.
Напомня на добре познатия ни сладкиш "Дамски каприз"
Продукти за форма с
диаметър 23 см. (10 порции):
Калории
в 1 порция: 382 kcal
За основата:
125
г. меко краве масло
100
г. кристална захар
1
ч. л. настъргана лимонова кора
3
големи жълтъка на стайна температура
125
г. брашно
8
г. бакпулвер
1
щипка сол
20
г. кокосови стърготини
80
мл. прясно мляко
260
г. сини сливи, почистени от костилките и нарязани на четвъртинки
За меренга:
5
белтъка на стайна температура
1
щипка сол
245
г. кристална захар
10
г. ванилена захар
1
ч. л. винен оцет
5
г. царевично нишесте
80
г. сурови бадемови люспи
Тортена форма с
диаметър 23 см. се застила с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.
За основата, мекото краве
масло, захарта и лимоновата кора се слагат в купата на миксера и се разбиват до
гладкост. Добавят се един по един жълтъците
и се разбиват, докато се усвоят от
сместа. Сипват се кокосовите стърготини.
Прибавят се предварително пресятите
сухи съставки на порции
и прясното мляко,
като се редуват. Всичко се разбива до
еднородност. Кексовото тесто се сипва в тавичката и се заглажда.
Пече се в
предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор 23-25 минути.
Готовността се проверява с клечка за зъби или шишче.
Готовата основа се
оставя да изстине във формата.
Нарязаните на
четвъртинки сини сливи се подреждат плътно върху основата с разреза надолу без
да се притискат.
За меренга, белтъците
и солта се разбиват за 1 минута на висока скорост, до получаване на пяна.
Сипва
се захарта
и разбиването продължава до образуването на твърди върхове.
Добавят
се ванилената захар, оцета и царевичното нишесте
и се разбиват отново. Прибавят
се бадемовите люспи
и меренгът се разбърква внимателно с шпатула.
Белтъците се
разпределят върху сливите
и с лъжица се правят груби вълни и върхове.
Фурната се загрява на
200 градуса.
Сладкишът се поставя
в нея и температурата се намалява на 180 градуса. Пече се 30-35 минути, докато
меренгът получи леко кафява твърда коричка. Оставя се да се охлади напълно.
Прехвърля се в
подходяща чиния и се сервира.