Лимоново-портокалов чийзкейк
След като видях този слънчев чийзкейк при Йоли, реших и аз да го направя с леки изменения. Невероятен е!
Продукти:
За основата:
300 г. маслени бисквити
50 г. брашно от сурови бадеми
100 меко краве масло
За крема:
500 г. маскарпоне
200 г. захар
400 г. заквасена сметана
15 г. желатин
сокът и кората на 1 лимон
50 мл. лимонов ликьор "Лимончело"
1 пакетче ванилена захар
За желето:
300 мл. вода
сокът и кората на 1 лимон
100 г. захар
1/2 ампула лимонена есенция
15 г. желатин
жълта сладкарска боя
2 малки портокала
За основата бисквитите се смилат в блендер и се смесват с брашното от сурови бадеми и мекото масло. Разбъркват се добре до получаването на влажни трохи. Тортена форма със свалящ се борд и диаметър 24 см. се застила с хартия за печене. В нея се сипва бисквитената смес, притиска се добре, докато се получи стабилна основа. Оставя се в хладилника за 30 минути, докато се приготвя крема.
Маскарпонето и захарта се разбива с миксер. Прибавят се сметаната, ванилията, сокът и кората на лимона и лимончелото.Накрая се добавя ратопеният на водна баня желатин. Кремът се разбърква добре, изсипва се върху бисквитената подложка, заглажда се и се оставя в хладилника да стегне.
За желето - от водата, сокът и кората на лимона се сварява сироп за няколко минути. Добавят се захарта, лимоновата есенция, разтопеният на водна баня желатин и жълта сладкарска боя до получване на желания лимонен цвят. Течността се оставя да се охлади. Прецежда се и се оставя в хладилник, докато започне леко да желира.
Портокалите се измиват добре и се режат на тънки шайби без да се белят.
Върху охладеният крем се сипва 1/3 от желето и се оставя в хладилника да стегне. Подреждат се шайбите портокал във формата на цвете и се заливат с останалото полутечно желе. Сладкишът се гарнира с листенца мента и се оставя в хладилника да стегне за няколко часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар