Кехлибарено сладко от дюли
Продукти за 1 доза:
1200 - 1300 г. дюли
1 кг. захар
1 ч. л. лимонена киселина
Дюлите се измиват, слагат се в тенджера, заливат се със студена вода и се сваряват за 10 минути. Сварените дюли се охлаждат, обелват се, режат се на четвъртинки, почистват се от семките и се пасират.
Пюрето от дюли се сипва в по - голяма тенджера, добавя се захарта и всичко се разбърква. Сместа се оставя да престои 20 - 30 минути, докато захарта се разстопи.
След това пюрето се вари 30 - 40 минути на умерен огън, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица. 4 - 5 минути преди да се свали от котлона се прибавя 1 ч. л. лимонена киселина, разтворена в малко вода и се разбърква. Готовото сладко се сипва в сухи бурканчета, които се запечатват и се обръщат с капачките надолу.
Няма коментари:
Публикуване на коментар