Адаптирано от тук
Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:
За блатовете:
10 белтъка
250 г. пудра захар
300 г. фино смлени, белени и печени
лешници
50 г. брашно
щипка сол
За крема:
10 жълтъка
180 г. захар
1 л. прясно мляко
3 пудинга Ванилия с варене на д-р
Йоткер
50 г. брашно
250 г. меко краве масло
300 г. млечен шоколад Милка ( кафяв
)
300 г. бял шоколад Милка
15 г. желатин на д-р Йоткер +
75 мл. студена вода
За блатовете белтъците се разбиват
на сняг със солта и захарта. Прибавят се фино смлените лешници и брашното
и
всичко се разбърква внимателно с шпатула.
Изпичат се три еднакви блата с
диаметър 23-24 см. в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор
за около 20-22 минути.
Оставят се да се охладят напълно.
За крема в 800 мл. прясното мляко се
сипва захарта (180 г.) и се слага на умерен огън да заври.
Жълтъците се разбиват
и към тях се
добавят останалите 200 мл. студено прясно мляко, брашното и ваниловите пудинги.
Всичко се разбива с миксер до хомогенизиране.
Яйчената смес се прибавя на
тънка струйка към горещото прясно мляко при непрекъснато бъркане
до пълното
смесване на продуктите.
Кремът се
връща на котлона и се вари на слаба степен, докато се сгъсти.
Желатинът се
смесва със студената вода и се оставя да набъбне. Стапя се на водна баня и се
смесва с 2-3 с. л. от крема.
Прибавя се към останалият крем и се разбърква
добре.
Накрая се
добавя мекото краве масло
и всичко се разбива с миксер до хомогенност.
Кремът се
разпределя в две купички, като в едната се сипва 1/3 от крема, а в другата -
2/3 от него.
Към
по-малкото количество крем се добавя разтопеният на водна баня и темпериран
млечен (кафяв) шоколад,
а към по-голямото количество крем се добавя стопеният
бял шоколад.
Двата крема се разбъркват добре.
Сглобяване на
тортата:
В подходяща
тортена чиния се поставя единят блат и се стяга с подвижен ринг. Сипва се
цялото количество кафяв крем и се заглажда. Слага се вторият блат и се покрива
с 1/2 от белият крем. Накрая се слага третият блат и се сипва останалият бял
крем. Заглажда се.
Тортата се
прибира в хладилника задължително за една нощ, за да стегнат кремовете.
След това
рингът се сваля внимателно и тортата се украсява по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар