петък, 22 септември 2017 г.






 Адаптирано от тук 

Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

За блатовете:

10 белтъка 
250 г. пудра захар
300 г. фино смлени, белени и печени  лешници
50 г. брашно 
щипка сол

За крема:

10 жълтъка
180 г. захар
1 л. прясно мляко
3 пудинга Ванилия с варене на д-р Йоткер
50 г. брашно
250 г. меко краве масло
300 г. млечен шоколад Милка ( кафяв )
300 г. бял шоколад Милка
15 г. желатин на д-р Йоткер + 75 мл. студена вода


За блатовете белтъците се разбиват на сняг със солта и захарта. Прибавят се фино смлените лешници и брашното 


и всичко се разбърква внимателно с шпатула.


Изпичат се три еднакви блата с диаметър 23-24 см. в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за около 20-22 минути. 


Оставят се да се охладят напълно.
За крема в 800 мл. прясното мляко се сипва захарта (180 г.) и се слага на умерен огън да заври.
Жълтъците се разбиват 


и към тях се добавят останалите 200 мл. студено прясно мляко, брашното и ваниловите пудинги. 


Всичко се разбива с миксер до хомогенизиране. 


Яйчената смес се прибавя на тънка струйка към горещото прясно мляко при непрекъснато бъркане 


до пълното смесване на продуктите. 


Кремът се връща на котлона и се вари на слаба степен, докато се сгъсти.
Желатинът се смесва със студената вода и се оставя да набъбне. Стапя се на водна баня и се смесва с 2-3 с. л. от крема. 


Прибавя се към останалият крем и се разбърква добре. 


Накрая се добавя мекото краве масло 


и всичко се разбива с миксер до хомогенност. 


Кремът се разпределя в две купички, като в едната се сипва 1/3 от крема, а в другата - 2/3 от него.
Към по-малкото количество крем се добавя разтопеният на водна баня и темпериран млечен (кафяв) шоколад, 


а към по-голямото количество крем  се добавя стопеният бял шоколад.











Двата крема се разбъркват добре.

Сглобяване на тортата:

В подходяща тортена чиния се поставя единят блат и се стяга с подвижен ринг. Сипва се цялото количество кафяв крем и се заглажда. Слага се вторият блат и се покрива с 1/2 от белият крем. Накрая се слага третият блат и се сипва останалият бял крем. Заглажда се. 
Тортата се прибира в хладилника задължително за една нощ, за да стегнат кремовете.

След това рингът се сваля внимателно и тортата се украсява по желание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...