четвъртък, 28 септември 2017 г.




Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:

10-12 едри смокини

За карамеленият сос:

80 г. кафява захар
80 г. бяла захар
60 г. краве масло

За тестото:

3 яйца
150 г. захар
100 г. кисело мляко
80 г. разтопено краве масло
180 г. брашно
5 г. бакпулвер
щипка сол
10 г. ванилена захар

пресен мед за поливане (по желание)




Смокините се почистват от дръжките и се нарязват на половинки.


Яйцата се разбиват  хубаво със захарта с бъркалка. Добавя се киселото мляко 


и разтопеното краве масло 


и всичко се разбива до хомогенност. 
В купа се пресяват сухите съставки и се прибавят на порции към яйчената смес. 


Получава се гъсто кексово тесто.


Кравето масло се слага в кръгла тава с диаметър 23-24 см.  


Загрява се в сгорещена на 200 градуса фурна за около 5 минути, като се следи да не изгори. Тавата се изважда от фурната.
Сипва захарта, като се разбърква, докато се навлажни.


Отгоре се подреждат смокините. 
Кексовото тесто се разпределя върху тях 


и се заглажда.


Сладкишът се пече в предварително загрята на 170 градуса без вентилатор около 40-45 минути, като се проверява с шишче.


След като се изпече се оставя да се охлади за 15-20 минути и се обръща в подходяща чиния.

Забележка: За повече блясък и вкус сладкишът може да се глазира с няколко лъжички пресен мед! 
Колкото повече престоява, толкова по-хубав става този десерт!



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...