Продукти за форма с диаметър 23-24 см.:
10-12 едри смокини
За карамеленият сос:
80 г. кафява захар
80 г. бяла захар
60 г. краве масло
За тестото:
3 яйца
150 г. захар
100 г. кисело мляко
80 г. разтопено краве масло
180 г. брашно
5 г. бакпулвер
щипка сол
10 г. ванилена захар
пресен мед за поливане (по желание)
Смокините се почистват
от дръжките и се нарязват на половинки.
Яйцата се разбиват
хубаво със захарта с бъркалка. Добавя се киселото мляко
и разтопеното краве
масло
и всичко се разбива до хомогенност.
В купа се пресяват
сухите съставки и се прибавят на порции към яйчената смес.
Получава се гъсто
кексово тесто.
Кравето масло се слага в
кръгла тава с диаметър 23-24 см.
Загрява се в сгорещена на 200
градуса фурна за около 5 минути, като се следи да не изгори. Тавата се изважда
от фурната.
Сипва захарта, като се
разбърква, докато се навлажни.
Отгоре се подреждат
смокините.
Кексовото тесто се разпределя върху тях
и се заглажда.
Сладкишът се пече в
предварително загрята на 170 градуса без вентилатор около 40-45 минути, като се
проверява с шишче.
След като се изпече се
оставя да се охлади за 15-20 минути и се обръща в подходяща чиния.
Забележка: За повече блясък и вкус сладкишът може да се глазира с няколко лъжички пресен мед!
Колкото повече престоява, толкова по-хубав става този десерт!
Колкото повече престоява, толкова по-хубав става този десерт!
Няма коментари:
Публикуване на коментар