неделя, 3 септември 2017 г.





Продукти за 6 порции:

1 кг. патладжан
100 мл. олио
200 г. бяло саламурено сирене


За соса:

400 г. домати
1 малка червена чушка ~ 50-60 г.
1 голяма глава лук ~ 200 г.
3-4 скилидки чесън
1 ч. л. захар - 5 г.
1/2 ч. л. червен пипер - 3 г. 
1 голяма връзка магданоз
1 ч. л. сух риган (по желание)
30 мл. олио
сол и черен пипер на вкус

100 г. кашкавал за поръсване


Патладжанът се нарязва на филийки,  посолява  се и се слага в гевгир. Оставя се за 30 минути да се отцеди от горчивият сок. Изплаква се и се подсушава с домакинска хартия.
С помощта на четка филийките се намазват обилно с олиото и се пекат на грил тиган по 5 минути на страна. Изваждат се в чиния. 
За сосът в мазнината се запържват нарязаните на ситно лук, червена чушка и чесън за 10-12 минути. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, накълцаният магданоз, захарта, ригана, червеният пипер, сол и черен пипер на вкус. Сосът се вари 10-15 минути до сгъстяване.
В правоъгълна тава с размери 25х20 см. се подрежда ред патладжани. Сипва се 1/3 от соса, а върху него се разпределя 100 г. от сиренето, предварително нарязано на плочки с дебелина 0,5 см. 
Следва втори ред патладжани, сос и сирене. Накрая се подрежда и трети ред от патладжани и най- отгоре се завършва със сос. 
Поръсва се настърганият кашкавал и ястието се пече около 30-35 минути, докато кашкавалът се разтопи и придобие апетитен златист загар. 
Готовото ястие се изважда от фурната и се оставя да си охлади за 30 минути. 
Нарязва се на порции и се сервира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар