Продукти за 6 порции:
1
кг. патладжан
100
мл. олио
200
г. бяло саламурено сирене
За соса:
400
г. домати
1
малка червена чушка ~ 50-60 г.
1
голяма глава лук ~ 200 г.
3-4
скилидки чесън
1
ч. л. захар - 5 г.
1/2
ч. л. червен пипер - 3 г.
1
голяма връзка магданоз
1
ч. л. сух риган (по желание)
30
мл. олио
сол
и черен пипер на вкус
100
г. кашкавал за поръсване
Патладжанът
се нарязва на филийки, посолява се и се слага в гевгир. Оставя се за 30 минути да се
отцеди от горчивият сок. Изплаква се и се подсушава с домакинска хартия.
С помощта на
четка филийките се намазват обилно с олиото и се пекат на грил тиган по 5 минути на страна.
Изваждат се в чиния.
За сосът в
мазнината се запържват нарязаните на ситно лук, червена чушка и чесън за
10-12 минути. Добавят се обелените и нарязани на кубчета домати, накълцаният
магданоз, захарта, ригана, червеният пипер, сол и черен пипер на вкус. Сосът се
вари 10-15 минути до сгъстяване.
В правоъгълна
тава с размери 25х20 см. се подрежда ред патладжани. Сипва се 1/3 от соса, а
върху него се разпределя 100 г. от сиренето, предварително нарязано на плочки с
дебелина 0,5 см.
Следва втори
ред патладжани, сос и сирене. Накрая се подрежда и трети ред от патладжани и
най- отгоре се завършва със сос.
Поръсва се настърганият кашкавал и ястието се пече около 30-35 минути, докато
кашкавалът се разтопи и придобие апетитен златист загар.
Готовото ястие се изважда от
фурната и се оставя да си охлади за 30 минути.
Нарязва се на порции и се
сервира.
Няма коментари:
Публикуване на коментар