четвъртък, 12 октомври 2017 г.


Продукти:

2 кг. зелени домати
1,5 кг. захар
2 пакетчета ванилия (по желание)
1 ч. л. лимонена киселина  


Зелените домати се нарязват на едри кубчета. Слагат се в дълбока тенджера и се заливат с вода. 



Слагат се на котлона. След като водата заври се изхвърля и доматите се заливат отново с вода. Процедурата се повтаря общо три пъти и накрая доматите се отцежда от водата. Това се прави с цел доматите да се освободят от горчивината.
Посипват се със захарта и се оставят така 1-2 часа докато захарта се разтопи и доматите си пуснат собственият сок. 



След това тенджерата се слага на котлона (на умерен огън) и сместа се вари до сгъстяване. Пасира се фино с пасатор. 



Прибавя се ванилията и лимонената киселина и се се разбърква. 



Мармаладът още горещ се сипва в сухи, затоплени бурканчета, които се обръщат с капачките надолу. Допълнителна стерилизация не е нужна.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...