Ябълкова тарта с канелен франджипан
Продукти за форма с размери 35х10 см:
Адаптирано от тук
Франджипанът e крем, който се приготвя от смлени сурови бадеми, краве масло, яйца и захар. Той е с много богат вкус и се използва за пълнежи на сладкиши и торти.
Традиционно във Франция се използва за направата на коледният сладкиш "Galette des Rois", който датира от 14 век и е известен като тортата на царете.
Продукти за форма с размери 35х10 см:
За тестото:
100 г.
студено краве масло
80 г.
кристална захар
200 г.
брашно
4 г.
бакпулвер
1 голямо
яйце
настърганата
кора на 1/2 лимон
За канеленият франджипан:
100 г.
бадеми
100 г.
захар
100 г. меко
краве масло
1 голямо
яйце
25 г.
брашно
3 г. канела
на прах
За гарниране:
2
ябълки 350 г.
10 г. захар
сокът на
1/2 лимон
канелена
захар за поръсване
За
основата, в купа се смесват пресятото с бакпулвера брашно, нарязаното на
кубчета масло и лимоновата кора.
Меси се до образуването на маслени трохи.
Добавят се яйцето и захарта
и тестото бързо се оформя на топка.
Завива се в стреч фолио
и се прибира в хладилника за 30 минути.
Меси се до образуването на маслени трохи.
Добавят се яйцето и захарта
и тестото бързо се оформя на топка.
Завива се в стреч фолио
и се прибира в хладилника за 30 минути.
Ябълките се
почистват от семките и се режат на тънки филийки, без да се белят.
Прехвърлят се в купа, поръсват се с 10 г. захар и се заливат с лимоновият сок.
Разбъркват се.
Прехвърлят се в купа, поръсват се с 10 г. захар и се заливат с лимоновият сок.
Разбъркват се.
За
франджипанът, бадемите се смилат в блендер с половината от захарта.
Сипват се в купа. Добавят се останалата захар, брашното, канелата, яйцето и мекото краве масло
и се разбъркват с лъжица, докато се получи паста.
Сипват се в купа. Добавят се останалата захар, брашното, канелата, яйцето и мекото краве масло
и се разбъркват с лъжица, докато се получи паста.
Сглобяване
на сладкиша:
Тестото се
разстила с ръце по дъното и стените на продълговата форма за тарт с размери
35х10 см.
или кръгла форма с диаметър 22-23 см.
или кръгла форма с диаметър 22-23 см.
Сипва се
франджипанът и се заглажда.
Подреждат се ябълките с кората нагоре.
Поръсват се с канелена захар по желание.
Подреждат се ябълките с кората нагоре.
Поръсват се с канелена захар по желание.
Тартът се
пече в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор 40-45
минути.
Оставя се
да се охлади напълно.
Изважда се от формата и е готов за сервиране.
Изважда се от формата и е готов за сервиране.
Ябълките са любим плод за сладкиши.Чудесна тарта Или, изглежда превъзходно, лесна и красива за приготвяне.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Сърдечни благодарности, Ели! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеРазкош!
ОтговорИзтриване