вторник, 23 октомври 2018 г.

Ябълкова тарта с канелен франджипан



Адаптирано от тук


Франджипанът e крем, който се приготвя от смлени сурови бадеми, краве масло, яйца и захар. Той е с много богат вкус и се използва за пълнежи на сладкиши и торти.
Традиционно във Франция се използва за направата на коледният сладкиш "Galette des Rois", който датира от 14 век и е известен като тортата на царете.

Продукти за форма с размери 35х10 см:

За тестото:

100 г. студено краве масло
80 г. кристална захар
200 г. брашно
4 г. бакпулвер
1 голямо яйце
настърганата кора на 1/2 лимон

За канеленият франджипан:

100 г. бадеми
100 г. захар
100 г. меко краве масло
1 голямо яйце
25 г. брашно
3 г. канела на прах

За гарниране:

2 ябълки   350 г.
10 г. захар
сокът на 1/2 лимон

канелена захар за поръсване



За основата, в купа се смесват пресятото с бакпулвера брашно, нарязаното на кубчета масло и лимоновата кора. 



Меси се до образуването на маслени трохи.



Добавят се яйцето и захарта 



и тестото бързо се оформя на топка. 



Завива се в стреч фолио 



и се прибира в хладилника за 30 минути.
Ябълките се почистват от семките и се режат на тънки филийки, без да се белят. 



Прехвърлят се в купа, поръсват се с 10 г. захар и се заливат с лимоновият сок. 



Разбъркват се.
За франджипанът, бадемите се смилат в блендер с половината от захарта. 



Сипват се в купа. Добавят се останалата захар, брашното, канелата, яйцето и мекото краве масло 



и се разбъркват с лъжица, докато се получи паста.




Сглобяване на сладкиша:

Тестото се разстила с ръце по дъното и стените на продълговата форма за тарт с размери 35х10 см. 



или кръгла форма с диаметър 22-23 см.
Сипва се франджипанът и се заглажда. 



Подреждат се ябълките с кората нагоре. 



Поръсват се с канелена захар по желание.



Тартът се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна без вентилатор 40-45 минути. 
Оставя се да се охлади напълно. 
Изважда се от формата и е готов за сервиране.




3 коментара:

  1. Ябълките са любим плод за сладкиши.Чудесна тарта Или, изглежда превъзходно, лесна и красива за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Сърдечни благодарности, Ели! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...