вторник, 2 октомври 2018 г.

Торта с шоколадов мус и Орео




Продукти за форма с диаметър 20 см.:

За основата:

180 г. бисквити Орео (~ 18 броя)
50 г. меко краве масло


За шоколадовият мус:

250 г. натурален шоколад
800 мл. млечна сметана
150 г. захар
10 г. ванилена захар
1 щипка сол
10 г. желатин на д-р Йоткер + 50 мл. студена вода

За декориране:

3 бисквити Орео нарязани на половинки
настърган натурален шоколад



За основата, бисквитите 



се смилат в блендер и се смесват с мекото масло. Бърка се до получаване на влажни трохи. 
Тортена форма с диаметър 20 см. се застила с хартия за печене. Сипват се бисквитите и се заглаждат добре с лъжица 



или с дъното на стъклена чаша, за да се получи стабилна основа. 



Прибира се в хладилника за 30 минути. 
За шокомуса, сметаната се сипва в касерола и се кипва заедно със захарта. Добавя се начупеният на парченца шоколад,



щипка сол  и ванилията. Изчаква се около минута и всичко се разбърква. 



Охлажда се за 1 час в хладилник и след това с миксер се разбива на пухкав крем.
Прибавя се разтопеният на водна баня желатин. 
Мусът се изсипва върху охладената основа и се заглажда. 



Тортата се декорира с бисквитките и настърганият шоколад и се прибира за няколко часа в хладилника, за да стегне крема. 
Рингът се отстранява внимателно и тортата се прехвърля в подходяща чиния.
Сервира се с чаша ароматно кафе.





1 коментар:

  1. Разкошна - с тънък, хрупкав блат и мнооого крем, при това пухкав и шоколадов!

    ОтговорИзтриване

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...