Продукти
за 4 порции:
250 мл. дългозърнест ориз (жасмин или басмати)
1 глава кромид лук, нарязан на кубчета
3 скилидки чесън, пресовани
400 г. домати на кубчета (може и от консерва)
400 г. червен боб от консерва, отцеден и измит
500 мл. зеленчуков бульон
1 1/2 ч. л. червен пипер
1 1/4 ч. л. сол
1 ч. л. чили на прах
1 ч. л. сух риган
1/2 ч. л. черен пипер
1/4 ч. л. кайенски пипер (по желание)
50 мл. зехтин
За
сервиране:
зелени маслини без костилка, нарязани на филийки
прясно изцеден лимонов сок
зелени люти чушки, нарязани на шайби (по желание)
В дълбок тиган се загрява мазнината. Добавя се лукът и
се готви 5-6 минути, докато омекне. Прибавя се чесънът и сухите подправки
(червен пипер, сол, чили на прах, риган, черен пипер и кайен) и се запържват
1-2 минути, като се бъркат непрекъснато, докато освободят аромата си. Сипва се
оризът и се разбърква 2 минути, докато стане прозрачен. Добавят се доматите,
бобът и бульонът и всичко се разбърква. Сместа се оставя да заври, след което
съдът се похлупва и ястието се оставя да къкри около 25 минути, докато оризът омекне и поеме течността.
Сервира се поръсено с нарязаните на шайби зелени
маслини и чушки и се полива с лимонов сок.