петък, 9 септември 2022 г.

 Печен паламуд по средиземноморски

 



Адаптирано от тук

Продукти:

 

2 броя паламуд, почистен - 1200 г. 

3 скилидки чесън

1/3 връзка накълцан копър

1/3 връзка накълцан магданоз

20 мл. зехтин

1 лимон, нарязан на тънки резенчета

сол и черен пипер на вкус

 

зехтин за намазване на фолиото и рибата

 


Фурната се затопля на 180 градуса и тавата за печене се оставя вътре, за да се загрее.

Почистената риба се измива и се подсушава. Посолява се отвътре и отвън. 

Чесънът се накълцва на ситно заедно с копъра и с магданоза и се прехвърля в купичка. Добавя се зехтинът (20 мл.) и се разбърква. 

Подготвят се две парчета алуминиево фолио, достатъчно големи, за да покрият рибата.

Фолиото се намазва със зехтин. Поставя се рибата и кухината и се напълва с половината зелена плънка и половината резени лимон. Фолиото се сгъва по дължината на рибата, като горният шев се затваря плътно, за да не излиза парата. По този начин се подготвя и вторият паламуд. 

Рибите се прехвърлят в тавата и се пекат около 25 минути. След това фолиото се разтваря и паламуда се допича още 10 минути.

Рибата се сервира обилно полята с лимонов сок.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...