сряда, 21 юни 2023 г.

Шоколадово-портокалов мраморен кекс (Веган)




 
Адаптирано от тук

Продукти за форма с размери 30х11см.:

( 12 парчета)



Калории в 1 парче:  410 kcal

 

320 г. брашно от лимец или обикновено

100 г. бадемово брашно

15 г. бакпулвер

2 щипки сол

250 мл. портокалов сок

кората на 1 портокал

250 мл. кленов сироп

120 мл. кокосово масло

 

За лененото яйце:

 

25 г. смляно ленено семе

120 мл. топла вода

 

За шоколадовата смес:

 

30 г. натурално какао

60 мл. топла вода или ядково мляко

 

За шоколадовата глазура:

 

160 г. тъмен шоколад

20 мл. кокосово масло

 

За поръсване:

 

кората на 1 портокал 

 




За лененото яйце, смляното ленено семе се залива с топлата вода и се оставя за 10 минути да набъбне и да стегне.

В купа се слагат брашното, смлените бадеми, бакпулверът, солта, готовото ленено яйце, кленовият сироп, портокаловият сок, портокаловите корички и разтопеното кокосово масло. 


Всички продукти се разбъркват добре.

Тестото се разделя на две равни части и към едната се добавя разтвореното в топлата вода какао. Разбърква се до еднородност.

Правоъгълна кексова форма се застила с хартия за печене.

С лъжици се сипват във формата от двете смеси, като се редуват, докато свършат.

С дървено шишче се правят кръгови движения в тестото, за да се получи мраморен ефект.

Кексът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна (без вентилатор) около 50 минути. Готовността му се проверява с клечка за зъби.

Изважда се върху метална решетка и се оставя да се охлади напълно.

Черният шоколад се стапя на водна баня заедно с кокосовото масло. Кексът се залива с шоколадовата глазура и се поръсва с портокаловите корички.

Прибира се в хладилника за час, за да стегне шоколадът и е готов за сервиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...