сряда, 14 юни 2023 г.

Запеканка от патладжан, леща и сладки картофи

 



Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:


Калории в 1 порция:  450 kcal

 

600 г. патладжан, нарязан на шайби с дебелина 1 см.

250 г. сварена леща (може и от консерва)

200 г. кромид лук, нарязан на ситно

300 г. сладки картофи, нарязани на кубчета

100 г. печурки, нарязани на едро

400 г. домати на кубчета от консерва

5-6 скилидки чесън

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. сух босилек

сол и черен пипер на вкус

50 мл. зехтин или олио

125 г. моцарела или кашкавал

20 г. настърган пармезан

 



Патладжанът се посолява и се слага в гевгир за 20 минути. След това се измива и се подсушава. Подрежда се в тава, покрита с хартия за печене, подправя се със сол и бял пипер и се полива с 20 мл. олио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути. Оставя се настрана.

Нарязаните на кубчета сладки картофи се подправят със сол и бял пипер, поливат се с 10 мл. олио и се пекат на 180 градуса 12-15 минути, като се разбъркват от време на време.

В тиган се загрява останалата мазнина (20 мл.). Лукът и чесънът се задушават до омекване 5-6 минути. Добавят се доматите и 100 мл. топла вода и сосът се оставя да къкри на слаб огън около 10 минути. Прибавят се изпечените сладки картофи и гъбите. Вари се още 5 минути. Накрая се добавят сварената леща, риганът и босилекът. Разбърква се.

В касерола се сипва 1/2 от доматения сос и се разпределя равномерно. Подреждат се половината от резените патладжан. Сипва се останалият сос. Отгоре се разпределя накъсаната моцарела (настърган кашкавал) и се подреждат останалите филийки патладжан. Ястието се поръсва с настъргания пармезан и се пече на 180 градуса 15-17 минути до златисто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...