Запеканка от патладжан, леща и сладки картофи
Адаптирано от тук
Продукти
за 4 порции:
Калории в 1 порция: 450 kcal
600 г. патладжан, нарязан на шайби с дебелина 1 см.
250 г. сварена леща (може и от консерва)
200 г. кромид лук, нарязан на ситно
300 г. сладки картофи, нарязани на кубчета
100 г. печурки, нарязани на едро
400 г. домати на кубчета от консерва
5-6 скилидки чесън
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух босилек
сол и черен пипер на вкус
50 мл. зехтин или олио
125 г. моцарела или кашкавал
20 г. настърган пармезан
Патладжанът се посолява и се слага в гевгир за 20
минути. След това се измива и се подсушава. Подрежда се в тава, покрита с
хартия за печене, подправя се със сол и бял пипер и се полива с 20 мл. олио.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути. Оставя се
настрана.
Нарязаните на кубчета сладки картофи се подправят със
сол и бял пипер, поливат се с 10 мл. олио и се пекат на 180 градуса 12-15
минути, като се разбъркват от време на време.
В тиган се загрява останалата мазнина (20 мл.). Лукът
и чесънът се задушават до омекване 5-6 минути. Добавят се доматите и 100 мл.
топла вода и сосът се оставя да къкри на слаб огън около 10 минути. Прибавят се
изпечените сладки картофи и гъбите. Вари се още 5 минути. Накрая се
добавят сварената леща, риганът и босилекът. Разбърква се.
В касерола се сипва 1/2 от доматения сос и се разпределя равномерно. Подреждат се половината от резените патладжан. Сипва се останалият сос. Отгоре се разпределя накъсаната моцарела (настърган кашкавал) и се подреждат останалите филийки патладжан. Ястието се поръсва с настъргания пармезан и се пече на 180 градуса 15-17 минути до златисто.
Няма коментари:
Публикуване на коментар