неделя, 14 януари 2024 г.

 Аржентинска бисквитена торта "Chocotorta"



Адаптирано от тук


Продукти за форма с размери 20х20 см (16 парчета):


Калории в 1 парче: 350 kcal 


350 г. обикновени бисквити с какао 


За крема:

 

500 г. крема сирене

500 г. Дулсе де лече (варено кондензирано мляко от Берьозка)

 


За потапяне:

 

100 мл. силно кафе еспресо

100 мл. прясно мляко

30 мл. ликьор Амарето (по желание)

 

За крем ганаш:

 

80 мл. млечна течна сметана

80 г. тъмен шоколад

 



В купа се слагат крема сиренето и дулсе де лечето


и се разбиват до еднородност с телена бъркалка или лъжица. 

Получава се 1 кг. крем, като 350 г. от него се прехвърля в пош и се отделя за декорация.

В купичка се смесват кафето, прясното мляко и ликьорът.

Тава с размери 20х20 см. се застила с хартия за печене. 

Редят се 5 слоя бисквити, потопени в кафе и мляко,


като всеки слой се маже с 1/4 от крема. 


Последният пети слой не се маже с крем. 


Тортата се покрива с хартия за печене и се прибира в хладилника за 6 часа или за 1 нощ. 

След това се изважда от хладилника и се обръща в подходяща чиния. Хартията за печене се отстранява.

За ганаша, сметаната се сипва в касерола и се оставя да зави. Сваля се от котлона и се добавя начупеният на парченца тъмен шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Оставя се да се охлади за 10 минути и се разпределя върху шокотортата. Оставя се в хладилника да стегне за 30 минути. 

Тортата се декорира със заделения за целта крем 


и е готова за сервиране.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...