Аржентинска бисквитена торта "Chocotorta"
Адаптирано от тук
Продукти за форма с размери 20х20 см (16 парчета):
350 г. обикновени бисквити с какао
За крема:
500 г. крема сирене
500 г. Дулсе де лече (варено кондензирано
мляко от Берьозка)
За потапяне:
100 мл. силно кафе еспресо
100 мл. прясно мляко
30 мл. ликьор Амарето (по желание)
За крем ганаш:
80 мл. млечна течна сметана
80 г. тъмен шоколад
В купа се слагат крема сиренето и дулсе де лечето
и се разбиват до еднородност с телена бъркалка или лъжица.
Получава се 1
кг. крем, като 350 г. от него се прехвърля в пош и се отделя за декорация.
В купичка се смесват кафето, прясното
мляко и ликьорът.
Тава с размери 20х20 см. се застила с
хартия за печене.
Редят се 5 слоя бисквити, потопени в кафе и мляко,
като всеки слой се маже с 1/4 от крема.
Последният пети слой не се маже с крем.
Тортата се покрива с хартия за печене и се прибира в хладилника за 6
часа или за 1 нощ.
След това се изважда от хладилника и се
обръща в подходяща чиния. Хартията за печене се отстранява.
За ганаша, сметаната се сипва в касерола и
се оставя да зави. Сваля се от котлона и се добавя начупеният на парченца тъмен
шоколад. Бърка се докато се получи гладък крем. Оставя се да се охлади за 10
минути и се разпределя върху шокотортата. Оставя се в хладилника да стегне за
30 минути.
Тортата се декорира със заделения за целта крем
и е готова за сервиране.
Няма коментари:
Публикуване на коментар