събота, 10 февруари 2024 г.

Гъби Кладница с чесън 

и соев сос



 Адаптирано от тук


Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция:  145 kcal


700 г. гъби Кладница

40 мл. олио или зехтин 

2-3 скилидки чесън - пресован

15 мл. тъмен соев сос

сол и черен пипер на вкус

накълцан магданоз или пера зелен лук за поръсване

 



Гъбите се почистват или измиват. На по-едрите екземпляри се отрязва дебелата част от основата им, тъй като е жилава дори след термична обработка. 

Кладницата се накъсва по дължина, а по-дребните гъбки се оставят цели.

В голям тиган се загрява мазнината. Сипват се гъбите и се разбъркват. Готвят се 5-6 минути на силен огън, без да се бъркат. След това се разбъркват и се сотират още 5-6 минути, докато омекнат. 

Избутват се в единия край на тигана и се добавя чесънът. Запържва се 30 секунди, за да освободи аромата си. 

Смесва се с гъбите. 

Прибавя се соевият сос. Запържването продължава още 1-2 минути, като се бърка непрекъснато.

Накрая ястието се подправя със сол, черен пипер и накълцан магданоз или пера зелен лук и се сервира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...