вторник, 19 март 2024 г.

 Салата с печено броколи Романеско, карамелизиран червен лук и орехи




Адаптирано от тук

 

Продукти за 4 порции:

 

Калории в 1 порция: 275 kcal

 

1 глава броколи Романеско, накъсано на розички ~ 650 г.

2 глави червен лук ~ 150 г.

30 мл. зехтин

сол на вкус

1/3 ч. л. сух чесън

1/2 ч. л. сух лук

50 г. сурови орехови ядки

100 г. микс от листни зеленчуци - бейби спанак, рукола, листа от червено цвекло, салата валерианка и др.

листенца магданоз

 

За дресинга:

 

20 мл. зехтин

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

1/4 ч. л. дижонска горчица (по желание)

сол и черен пипер на вкус

 


Нарязаното на розички Романеско се слага в купа. Подправя се със сол на вкус, сухият лук и чесън и 20 мл. зехтин и се разбърква добре. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 12-15 минути, докато крайчетата му покафенеят. 

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.

Ореховите ядки се запичат на сух тиган 3-5 минути, като се бъркат често. Прехвърлят се в чиния.

В същия тиган се запържва нарязаният на полумесеци червен лук, заедно с 10 мл. зехтин. Посолява се и се готви около 10 минути, докато започне да се карамелизира. Разбърква се периодично.

Съставките за дресинга се слагат в буркан и се разбиват енергично.

Листните зеленчуци се измиват и се подсушават. Разпределят се в 4 чинии за салата. Отгоре се подреждат печеното броколи Романеско, карамелизираният лук, запечените орехови ядки и листенцата магданоз.



Салатите се поливат с дресинга и се сервират.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...