четвъртък, 14 март 2024 г.

  Печена паста със зеленчуци




Продукти за 6 порции:

 

Калории в 1 порция:  448 kcal

 

400 г. паста ригатони или пене ригате

 

За соса:

 

30 мл. зехтин

100 г. кромид лук, нарязан на дребно

4 скилидки чесън, нарязани на филийки

150 г. червена чушка Калифорния

150 г. жълта чушка Калифорния

300 г. зелени тиквички 

40 г. доматено пюре

1/2 ч. л. сол 

 черен пипер на вкус

1 с. л. сух риган

1 с. л. сух босилек

800 г. домати на кубчета от консерва

 

200 г. моцарела или кашкавал

магданоз за поръсване

 

 


В подсолена вода се сварява пастата с 1 минута по-малко от препоръчаното на опаковката време. 

През това време в дълбок тиган се сгорещява мазнината. Сипва се лукът и чесънът и се готвят 3-4 минути, докато омекнат. Добавят се нарязаните на кубчета чушки и тиквичките, солта, черният пипер, доматеното пюре, риганът и босилекът. Всичко се разбърква 2-3 минути. Добавят се доматите на кубчета. Накрая се сипва сварената паста и се разбърква. Прехвърля се в подходяща тава за печене. Отгоре се разпределя накъсаната моцарела  (кашкавал). Ястието се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна 15-20 минути, до златисто.



 Поръсва се с накълцан магданоз или пера зелен лук и се сервира.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...