вторник, 12 март 2024 г.

 Здравословна запеканка с червено цвекло, моркови и овесени ядки

 




Продукти за 8 парчета:


Калории в 1 парче: 217 kcal


250 г. настъргано червено цвекло

250 г. настъргани моркови

100 г. кромид лук

180 г. едро смлени овесени ядки

50 г. нарязани сурови орехови ядки

20 г. тиквени семки

20 г. слънчогледови семки

1 ч. л. сух риган

1 ч. л. сол

20 г. смляно ленено семе + 60 мл. топла вода

120 мл. вода или ядково мляко

40 мл. зехтин или олио

 



Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.

Тава с размери 30х20 см. се покрива с хартия за печене.

За лененото яйце, смляното ленено семе се смесва с топлата вода и се оставя 10 минути, докато се сгъсти и набъбне.

Лукът се нарязва на кубчета и се задушава в зехтина за 5-6 минути. Оставя се да се охлади.

В голява купа се смеснат овесените ядки, орехите, тиквените семки, слънчогледовите семки, риганът и солта. Добавят се настърганите моркови и цвекло и охладеният лук. Лененото яйце се смесва с водата (ядковото мляко) и се добавя към сместа. Всичко се разбърква добре. Трябва да се получи влажна смес. Сипва се в подготвената тавичка и се заглажда. Поръсва се с тиквени и слънчогледови семки (по желание), като внимателно се притискат, за да залепнат.

Пече се около 40 минути, като се покрива с хартия за печене, за да не прегори. Изважда се от фурната и се нарязва на 8 парчета.
















Сервира се със салата или гарнирана с резени домат.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кашкавалени  соленки   Адаптирано от  тук      Продукти:   100 г. меко краве масло 200 г. кашкавал, настърган на ситно 90 г. б...