Салата с печено броколи Романеско, карамелизиран червен лук и орехи
Адаптирано от тук
Продукти за 4 порции:
Калории в 1 порция: 275 kcal
1 глава броколи Романеско, накъсано на розички ~ 650 г.
2 глави червен лук ~ 150 г.
30 мл. зехтин
сол на вкус
1/3 ч. л. сух чесън
1/2 ч. л. сух лук
50 г. сурови орехови ядки
100 г. микс от листни зеленчуци - бейби спанак, рукола,
листа от червено цвекло, салата валерианка и др.
листенца магданоз
За дресинга:
20 мл. зехтин
30 мл. прясно изцеден лимонов сок
1/4 ч. л. дижонска горчица (по желание)
сол и черен пипер на вкус
Нарязаното на розички Романеско се слага в купа. Подправя се със сол на вкус, сухият лук и чесън и 20 мл. зехтин и се разбърква добре. Прехвърля се в тава, покрита с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна с вентилатор 12-15 минути, докато крайчетата му покафенеят.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади.
Ореховите ядки се запичат на сух тиган 3-5 минути, като се бъркат
често. Прехвърлят се в чиния.
В същия тиган се запържва нарязаният на полумесеци червен лук,
заедно с 10 мл. зехтин. Посолява се и се готви около 10 минути, докато започне
да се карамелизира. Разбърква се периодично.
Съставките за дресинга се слагат в буркан и се разбиват енергично.
Листните зеленчуци се измиват и се подсушават. Разпределят се в 4 чинии за салата. Отгоре се подреждат печеното броколи Романеско, карамелизираният лук, запечените орехови ядки и листенцата магданоз.
Салатите се поливат с дресинга и се сервират.
Няма коментари:
Публикуване на коментар