петък, 31 май 2024 г.

Питка с маслини, Моцарела и риган

 



Адаптирано от тук


Калории в 1 парче:  ~ 283 kcal



За тестото:


300 мл. хладка вода

7 г. суха мая

7 г. захар

15 мл. зехтин Екстравърджин

500 г. брашно

7 г. сол

 

20 мл. зехтин за намазване на тестото преди втасване

 

За пълнежа:

 

300 г. настъргана Моцарела

100 г. маслини Каламата без костилки, нарязани на половина

1 ч. л. сух риган

20 мл. зехтин Екстравърджин за намазване на оформената питка

 

 


В купа се сипва водата, маята, захарта, зехтина и 150 г. от брашното. Разбърква се и се оставя на топло да шупне. Добавят се останалото брашно и солта и тестото се оформя на топка. Меси се около 10 минути. Прехвърля се в купа, намазва се обилно със зехтин и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си. 

Тава с диаметър 26 см. се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват със зехтин. Оставя се настрана.

Фурната се загрява на 180 градуса горен/долен без вентилатор.

На кухненския плот се поставя лист хартия за печене и се поръсва  леко с брашно. Тестото се разточва върху нея на правоъгълна кора с размери около 30х40 см.



Отгоре се разпределят равномерно моцарелата, маслините и сухият риган. 



Тестото се навива от дългата страна на стегнато руло



и с остър нож се нарязва на 12 части.



Парчетата се подреждат в тавата с разреза нагоре.



Питката се покрива с кърпа и се оставя да втаса за 15 минути. 

Намазва се със зехтина и се пече на 180 градуса 30-35 минути до златистокафяво.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за 15 минути.



вторник, 21 май 2024 г.

Солени английски 

хлебчета (scones) 

с див лук и сирене чедър

 



Продукти за 12 броя:

 

Калории в 1 хлебче:  ~ 218 kcal

 

300 г. брашно

7 г. бакпулвер

4 с. л. сух див лук (Lidl)

1/2 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. сол

60 г. студено краве масло

125 г. сирене чедър

120 г. крема сирене

150 г. кисело мляко, мътеница или прясно мляко + 1 с. л. оцет

 

25 г. настъргано сирене чедър за гарниране

 



В голяма купа се слагат брашното, бакпулверът, дивият лук, сухият чесън, солта и се разбъркват.

Сиренето чедър и студеното краве масло се настъргват на едро ренде и заедно с крема сиренето се добавят към сухите съставки.

С ръце се оформя груба ронлива смес с малко останали по-големи парчета масло и крема сирене.

Добавя се киселото мляко (мътеницата) и се омесва тесто, което не лепне. Ако е нужно се добавят 1-2 с. л. студена вода.

Върху хартия за печене се разточва правоъгълна кора с дебелина около 2 см. и се реже на 12 парчета.

Намазват се с прясно мляко и се гарнират с чедър. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор 15-18 минути до златисто.



Могат да се сервират и топли и студени, намазани с масло или крема сирене и чаша ароматен чай.



вторник, 14 май 2024 г.

 Печен карфиол върху 

пюре от бял боб и 

Чимичури сос

 




Адаптирано от тук 


Продукти за 2 порции:

 

Калории в 1 порция:  480 kcal

 

За стека от карфиол:

 

2 стека от карфиол (от средната част) ~ 300 г.

1/2 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. лук на прах

1/2 ч. л. пушен червен пипер

сол и черен пипер на вкус

20 мл. зехтин

 

За Чимичури соса:

 

1/2 връзка магданоз

1 скилидка чесън

1/2 ч. л. едро смляно чили

25 мл. прясно изцеден лимонов сок

сол на вкус

30 мл. зехтин

 

За пюрето от бял боб или нахут:

 

1 консерва бял боб (нахут) 400 г. + 1/2 от течността

30 мл. прясно изцеден лимонов сок

1 скилидка чесън

сол на вкус

 




От средата на средно голяма глава карфиол се отрязват два стека. Останалата част от карфиола се запазва за друга рецепта

Стековете се подправят със сол и пипер, пушен червен пипер, лук и чесън на прах. Поливат се със зехтин и се масажират докато подправките се разпределят равномерно. Тава се застила с хартия за печене и стековете се поставят в нея. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, около 20 минути до златисто, като на десетата минута се обръщат.

За пюрето от бял боб (нахут) всички съставки се слагат в блендер и се пюрират до гладкост.

За Чимичури соса, магданозът и склидката чесън се накълцват на ситно и се сипват в купичка.

Добавят се едро смляното чили, солта и зехтина и всичко се разбърква.

Сервиране: Пюрето от бял боб (нахут) се разпределя в центъра на 2 чинии. Стековете от карфиол се поставят отгоре и се поливат обилно с Чимичури сос.

 



Шоколадов мус    с аквафаба   Аквафаба от латинското aqua ( вода ) и   faba ( боб ) е вискозна течност , в която са варени и съхр...