вторник, 21 май 2024 г.

Солени английски 

хлебчета (scones) 

с див лук и сирене чедър

 



Продукти за 12 броя:

 

Калории в 1 хлебче:  ~ 218 kcal

 

300 г. брашно

7 г. бакпулвер

4 с. л. сух див лук (Lidl)

1/2 ч. л. чесън на прах

1/2 ч. л. сол

60 г. студено краве масло

125 г. сирене чедър

120 г. крема сирене

150 г. кисело мляко, мътеница или прясно мляко + 1 с. л. оцет

 

25 г. настъргано сирене чедър за гарниране

 



В голяма купа се слагат брашното, бакпулверът, дивият лук, сухият чесън, солта и се разбъркват.

Сиренето чедър и студеното краве масло се настъргват на едро ренде и заедно с крема сиренето се добавят към сухите съставки.

С ръце се оформя груба ронлива смес с малко останали по-големи парчета масло и крема сирене.

Добавя се киселото мляко (мътеницата) и се омесва тесто, което не лепне. Ако е нужно се добавят 1-2 с. л. студена вода.

Върху хартия за печене се разточва правоъгълна кора с дебелина около 2 см. и се реже на 12 парчета.

Намазват се с прясно мляко и се гарнират с чедър. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор 15-18 минути до златисто.



Могат да се сервират и топли и студени, намазани с масло или крема сирене и чаша ароматен чай.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Пепероната - Peperonata Италианско ястие от чушки, домати и каперси  Адаптирано от тук Продукти за 4 порции:   Калории в 1 порция:  158 kcal...